Sep 27, 2023

Ljubav, tankocutost besmrtnosti

“Veceras moje srce suzama pricu prica.
 Veceras, Hatidza, nebo tvoju dobrotu kazuje…”
    Prva aktivnost koju je CERK u saradnji sa Mesihatom Islamske zajednice u Crnoj Gori sproveo jeste promocija knjige “Hatidza Kubra”, bosanske autorke Smaragde Klino, koja je odrzana u multimedijalnoj sali KIC-a Budo Tomovic, 07. marta 2016. godine.
Ispred organizatora se te veceri obratio prof. Ismail Dacic koji je pozelio dobrodoslicu prisutnima, a posebno gosci iz Sarajeva. Promoteri knjige bili su Edin Omeragic, magistrant pravnih nauka i sluzbenik u Vladi Crne Gore, kao i profesorica u medresi “Mehmed Fatih” – Azra Glavatovic. Edin Omeragic je, izmedju ostalog, kazao: “…ako jedna knjiga zeli da dodje do citalaca, odnosno osvoji citalacku javnost, mora imati saznajni i vaspitni efekat, a to je ova knjiga, po mom misljenju, postigla. Pisuci o Hatidzi, autorka je na jedan veoma akribican nacin osmotrila njenu licnost sa vise aspekata: fizickog, duhovnog, intelektualnog, materijalnog, ekonomskog, sto daje jednu zaokruznu pricu o ovoj vanrednoj licnosti i vjerujem da ce otvoriti vrata novim istrazivanjima na ovu temu.”.
    Profesorica Azra Glavatovic je, osvrcuci se na istorijski lik hazreti Hatidze istakla da on sklanja sloj predrasuda i stereotipskih gledista po kojima je muslimanka predodredjena iskljucivo za ogranicen kucni ambijent. “Naime, Hatidza pobija ovakva gledista, jer je uspjela da se ostvari i kao besprijekorna supruga, majka i poslovna zena. Naravno, primarna uloga i obaveza svake muslimanke jeste odgovor izazovima koji iziskuje porodica i majcinstvo. Medjutim, ukoliko zenska osoba odgovori na odgovarajuci nacin navedenom, njena polja poslovnih sudjelovanja su otvorena.”- dodala je Glavatoviceva. Autorka je zavrsila muzicku akademiju i politicke nauke. Njen put kroz svijet u mnogo zemalja na Istoku i Zapadu, te rad kao novinarke u vise televizija, casopisa i na radiju izgradjuju je u jednu vrsnu intelektualku koja iza sebe ima nekoliko djela, dokumentarnih filmova, radio emisija, itd.
    Autorka je kazala da ju je “zov Hatidze” motivisao u pisanju. “Mislim da je presujetno reći da smo mi odredili neku temu, zapravo tema određuje nas. Mi samo pratimo zov koji je pripremljen slijedom naše životne linije ili nazovi sudbine. Hazreti Hatidža i ja smo od iskona, naravno pretpostavka u nekom doticajnom kodu. Zapravo svi smo mi upućeni jedni na druge, tako da ni slučajno nije slučajno.“ – kazala je Klino. U programu su još učestvovali: Azemina Cikotić, Amar Škrijelj, Džejla Čindrak i Irfan Berbat. Jedan od pokrovitelja promocije je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Moderator je bio prof. Zejno Omeragić.

    Pored Podgorice, promocija je odrzana u Rozajama, 8. marta, u Centru za kulturu. Ispred Medžlisa Islamske zajednice Rožaje, koji je bio domaćin ovoga skupa, obratila se prof. Hanka Mujović- Hot. U svom obraćanju ona se zahvalila autorki i promoterki prof. Azri Glavatović na dolasku, te im poželjela toplu dobrodošlicu u grad pod Hajlom. Organizator skupa bio je Medžlis Islamske zajednice Rožaje u saradnji sa NVO Horizonti i Centrom za edukaciju i razvoj kulture.
    Na kraju, zakljucujemo da je knjiga zaista jedna izvrsna zbirka recepata za uspjesan i harmonican bracni zivot, jer je to ono cemu svi tezimo. Hatidza, zena koja objedinjuje sve kvalitete i Boziji miljenik, milost svjetovima. Najbolji primjeri za slijedjenje.
“…nebo odnosi proljece moga zivota veceras.
 Zehra, moja glava na tvojim grudima dusu mi uzima.”

O nama admin