Dec 2, 2022

U izdanju JU Centar za kulturu Petnjica, iz štampe je izašao šesti broj Glasnik Bihora.

Da toliko vrijednog i zanimljivog ima u bihorskom kraju kada je riječ o baštini i nasljeđu, dokazuje Glasnik Bihor, časopis koji baštini crnogorsko nasljeđe na bihorskom podneblju.

Glasnik Bihora je slobodno se može reći za kratko vrijeme okupio značajan broj eminentnih autora, koji svaki ponaosob iz svoje oblasti prezentuju tesktove u Glasniku Bihor.

Ovaj, kako ga nazivaju časopis, a daleko je više od toga, omogućava svima kako u CG tako i u dijaspori da spoznaju koje je kulturno nasljeđe i blago bihorsko podneblje izrodilo i koje i dalje rađa.
A samim omogućavanjem spoznaje, predaje u nasljeđe kulturnu baštinu bihorskog podneblja, nekim novim generacijama, pa je očigledno da su u tom naumu uspjeli, dokaz svega toga jesu sve više i više mladih učesnika u pisanju istog.

Gostujući u jutarnjem programu RTCG, saradnik Glasnika Bihora, dr Draško Došljak, zahvalio se glavnom i odgovornom uredniku mr Saitu Šabotiću, koji kako je kazao : “Od prvog broja časopisa angažuje značajan broj ljudi, koji su vezani za taj kraj, ali i onih ljudi iz oblasi nauke, kulture, prosvjete koji su na raznim univerzitetima, naučnim institucijama ili kulturnim institucijama prepoznali ovaj časopis kao mjesto koje je veoma značajno za objavljivanje tih radova. “

Dr Draško Došljak navodi kako je od prvog dana bila ideja da se baštine one teme koje su vezane za bihorski kraj, ali takodje ističe da je časopis potpuno otovren za druge teme koje su šire od prostora Bihora.

Šesti broj Glasnika Bihora zadržao je staro ruho – naslovnu stranu i strukturu koju čini nekoliko rubrika kao što su: Baština, Istorija, Dokumenti, Arheologija, Književnost, Botanika, Prikazi.

Sredstva za izlazak ovog časopisa izdvojila je lokalna uprava opštine Petnjice.

Gospodin Sinan Tiganj uz nadu da će do Avgusta izaći sedmi broj Glasnik Bihora, gostujući na jutarnjem programu RTCG, zahvalio se svima koji su pomogli da ovaj časopis ugleda svijetlo dana.

Glasnik Bihor i u ovom broju obiluje prilozima koji dolaze iz pera više autora, koji su u dosadašnjih šest brojeva pretočili oko 140 radova.


Slike iz Hanovera sa promocije Glasnika Bihora


Slika sa promocije Glasnik Bihora iz Luksemburga

O nama admin

Check Also

540 godina postojanja Cetinja

Svečana sjednica povodom 13. novembra, Dana Prijestonice Cetinje održana je u Vladinom domu uz prisustvo …

Leave a Reply

Your email address will not be published.