Dec 2, 2022

ZIKR OSVJEŽAVA NAŠE DAHOVE

Piše: Džemal Dacić

Potrebno je raditi svakodnevno na sebi, na svojoj duhovnosti, podižući sopstvene duhovne frekvencije vibracije; kroz pozitivne misli, ambicije i afirmacije, kroz donošenje salavata, slaveći voljenog Resūla. Stopiti se u  zanosnu ritmiku zikrullaha, postižući unutrašnju tišinu, kao preduslova za uspostavljanje sigurne i čvrste veze sa Uzvišenim, kroz svjesno zacrtane nijetove o transformaciji tuge, žalosti, ljutnje u ljubav, mir, radost i prihvatanje. 

Takav preobražaj rezultiraće, inša’allah, potpunu promjenu našeg energetskog polja, njegovo uravnoteženje i podizanje na deredžu unutrašnjeg mira i harmonije. Uzvišeni daje smjernice Musau, a.s., kako će Ga dozvati, sugerišući mu da Ga zove ustima koja nisu đunaha (grijeha) počinili.

A Ibn Kajim je rekao: „Zikrullah daje srcu život poput vode ribi.“ U kakvom bi to stanju riba bila kada bi bez vode ostala?

Kada nađemo Allaha, na pravom smo putu

U domu u kojem se uči Kur’an i zikrulah čini, u toj porodici će biti dobri dahovi i pozitivne vibracije. Ukućani će biti u slozi, prijatnom muhabetu i rješavaće eventualne međusobne nedoumice kroz dogovor i razgovor. 

Ali isto tako, sa lošim mislima, riječima i postupcima utičemo na dahove, zagađujući našu atmosferu.

Jednom su upitali šejha: “Što si dobio time što si tako redovno zikrio, Kur’an učio, namaz klanjao i postio?”

On je odgovorio: “Ništa. Ali znam što sam izgubio: ljutnju, ego, pohlepu, depresiju, nesigurnost i strah od smrti. Ponekad odgovor na naše molitve nije ono što dobijemo, nego ono što izgubimo, a upravo je to najveći dobitak.”

Nužno je da u svakom trenutku budemo spremni halaliti sebi i drugima za sve što je moralo proisteći iz fitre insanske, naše prirode. To je naša startna pozicija za duhovnu transformaciju.

Onda, polahko počnimo da učimo živjeti sa svim što nam Univerzum pruža i čvršće se konektujmo sa izvorom ljubavi u centru Univerzuma – našim Gospodarom.

Tada naša frekvencija raste, što se u našem životu manifestuje snagom imana, koji nam istobodbno donosi mir, radost i harmoniju.

Zasadimo stabljiku u Dženetu

Vander Hoven je danski psiholog, koji je objavio svoje otkriće o uticaju učenja Kur’ana i ponavljanja riječi “Allah” kako na pacijente, tako i na zdrave osobe. Danski profesor potvrđuje njegovo otkriće uz pomoć studija i istraživanja koji su vršeni na velikome broju pacijenata u periodu od tri godine. Neki njegovi pacijenti bili su nemuslimani. Rezultat je bio  odličan, naročito kod onih koji pate od od potištenosti i napetosti.
Psiholozi su objasnili kako svako slovo u riječi “Allah” sudjeluje u liječenju duševnih bolesti. U svojoj studiji, spomenuti naučnik istakao je da izgovaranje prvoga slova riječi “Allah”, slova A, oslobađa respiratorni sistem i kontroliše disanje.

Izgovaranje velarnoga konsonanta L, u skladu sa arapskim jezikom – jezik treba lagahno dodirivati gornji dio nepca, čineći kratku pauzu, a potom konstantno ponavljajući istu pauzu, olakšava udisanje.

Također, izgovaranje posljednjega slova, a to je slovo H, omogućava vezu između pluća i srca, a ta veza kontroliše otkucaje srca. Ono što je zanimljivo u ovoj studiji jeste to što su psiholozi nemuslimani, ali u isto vrijeme zainteresirani za islamske znanosti i istraživanja tajni Kur’ana časnoga.

Allah kaže: “Pokazivat ćemo im Mi Znake Naše u prostranstvima svemirskim, i u njima samim, sve dok im jasno ne bude da je Kur’an Istina. A zar dosta nije to što je Gospodar tvoj svjedok stvari svake?!” (Kur’an, 41:53) 

Spominjanje riječi Allah koristi i onima koji ne vjeruju u Njegovu postojanost. A koliko tek može koristiti nama koji čvrsto vjerujemo da je on Gospodar svega što postoji.

Zikr – univerzalna vrata koja objedinjuju sve vrste ibadeta

Kada je neki čovjek došao do Poslanika, a.s., rekao mu je: “Poslaniče, zakoni islama su obilni i previše su za mene, molim te, posavjetuj me o svenamjenskim vratima na koja mogu da kucam i uđem u zakoniti okvir islama i održim se tu.” Poslanik a.s., mu tada odgovori: “Drži svoj jezik vlažnim zikreći i spominjući Uzvišenog Allaha dž.š.” (Tirmizi)

Sve živo u Kosmosu slavi Allaha, dž.š., na jezicima njihovih stanja, na jezicima koje ja i vi ne razumijemo.
Kada pacijent ode kod neuropsihijatra, prva vježba sa kojom će se suočiti jeste takozvana “kontra palac”, dodirujući sa palcem vrhove prstiju, njihove nervne završetke. Isto kao kada se zikri. A kada bi ova vježba, “kontra palac”, bila propraćena sa riječima subhanallah, elhamdulillah, Allahu ekber, kako bi tek učinkovita bila. 
Onaj koji srce svoje aškom i toplinom zanosa prema Bogu ogrije sa zikrom srca, na njegovim hālu bi pozavidjeli i meleki. Tada srce biva u stalnom zikru bez obzira na djelovanje tijela.

Napravite mjesta u svom srcu za Allahovo svjetlo

Hazreti Alija je rekao: “Kad zatekneš sebe kako u samoći Allaha spominješ, znaj da te Uzvišeni Allah voli.” Čime smo zaokupirani na dunjaluku, čemu najviše pridajemo važnost, to najvše i volimo. A pejgamberski postulat i put je da porušimo prvo kipove u vlastitim srcima, da bi u njima neometano stajala ljubav prema Stvoritelju. 

Potpuni smiraj naše duše ne može ništa drugo pružiti, osim blizina sa Allahom, dž.š. Sa iskrenim povratkom Njemu, ostvaruje se dunjalučka i ahiretska sreća. Tevba znači povratak Gospodaru. Zato, vratimo se našem Stvoritelju, ali ne da čekamo naš povratak na tabutu, već na sedžadi i to odmah, dok još ima vremena za nas!

Budi s Dobrim, bićeš dobro

Druženje sa pozitivnim ljudima nam uliva pozitivnu energiju, kako bi se odmorili od stresnog života koji vam savremeni svijet konstantno nameće.

Oni će nas sa vlastitim promišljanjem usmjeriti kako da uskladimo naš život s energijskim vibracijama naše duše. Pomoći će nam da naučimo uživati u poslu kojeg radimo, da se sa slatkim životnim sitnicama iz svoje svakodnevnice osjećamo živo i ispunjeno, te da uspostavimo sklad između uma, tijela i duše. A kada srce, kao “kralj drugim organima koji su samo vojska”, bude pročišćeno i ispunjeno ljubavlju prema Onome koji voli najiskrenije i najtoplije, onda će iz nas isijavati i zračiti samo pozitivna energija. Ali da bi to postigli, trebamo permanentno raditi na svojoj duhovnoj higijeni, slijedeći uputstva svojih duhovnih učitelja.

Prihvatimo dobro od koga god da dolazi

Teorije na Zapadu u kojima se Bog ne spominje, ipak su mnoge tačne i prihvatljive, samo trebamo ispred njih staviti bismillu, jer su one kod tradicionalne uleme već kazane. A za mnoge od njih nalazimo uporište u samom kur’anskom i hadiskom tekstu.

Trebamo prihvatiti svaku naprednu stvar, koja se ne suprotstavlja izvornom islamskom učenju, od bilo koga da dolazi. Naravno, ako je moguće sve to normirati i uklopiti u šerijatski sistem funkcionisanja.
A svaku našu lijepu aktivnost trebamo započeti u ime Stvoritelja, sa bismillom. Ova riječ jeste obilježje naše religije, ali i zikr svih bića. Ptice svojim crvkutom slave Gospodara. I ruže kada otvaraju svoje najljepše pupoljke iskazuju bismillah, i male sjemenke koje na svojim glavama nose velika mamutska stabla, ogromne terete, potvrđuju Božiju svemoć. Sve se u Kosmosu odvija po naredbi jednog Naredbodavca, Allaha, dž.š.. Pa zato, oživimo svoje duhovno srce spominjući Boga Dragog, slaveći Ga i veličajući sa zikrullahom.


O nama admin

Check Also

NE PRIMA SE DOVA BEZ KATRANA

Piše: prof. Enis Burdžović Vjera u Boga nije emergency button. Nije dugme za krizne situacije, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.