Sep 27, 2023

Priča o ashabu Džulejbibu, r.a.

Džulejbib, r.a., je bio jedan siromašan mladić, poderane odjeće i iscrpljenog lica. Većinu života je bio gladan i sam, jer nije imao porodicu niti bližnje. Također nije imao ni svoga doma, pa je kao beskućnik spavao u džamiji, a hranio se kako je umio i gdje je stigao. Ipak, bio je jako skroman i povučen.
Nikome se nije žalio, već se posvetio robovanju Allahu, zikru i ostalim ibadetima. Jednog dana je kraj njega prošao Poslanik, s.a.v.s., i kazao mu: 

“O Džulejbibe, što se ne ženiš?”

“Božiji Poslaniče, koja bi se žena za mene udala? Nemam ni imetka, niti sam kakav uglednik.”, odgovorio je Džulejbib, r.a. 

Isti razgovor ponovio se još dva puta, nakon čega je Poslanik, s.a.v.s., kazao:

“O Džulejbibe, idi kod tog i tog ensarije i kaži mu da sam ga poselamio i zatražio od njega da te oženi svojom kćerkom.”

Spomenuti ensarija je bio jako poznat i bogat čovjek, te se jako začudio kada mu je Džulejbib, r.a., došao i prenio Poslanikove riječi. 

I on i žena su se čudili kako da udaju kćer za jednog ubogog siromaha i beskućnika koji nema nikoga i ništa pod kapom nebeskom.

Međutim, kada je kćerka to čula kazala je: “Zar ćete odbiti Poslanika, s.a.v.s., i njegov zahtjev?! Ne, tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša!”

 Nakon ovoga, Allah je Džulejbiba, r.a., obasuo blagodatima, i on je izgradio kuću i dobio djecu, a sve iskreno i u ime Allaha. 

Ubrzo je doslo vrijeme bitaka i borbe, pa se Džulejbib, r.a., među prvima odazvao u boj i hrabro se borio. U bici je ubio sedam mušrika, ali je na kraju poginuo. Poslije bitke bila je velika gužva i ljudi su nabrajali imena poginulih te zaboravili spomenuti Džulejbiba, r.a, jer on nije bio ni poznat niti bogat. Ali, nije ga zaboravio Poslanik, s.a.v.s.

On je uzviknuo: “Nema mi Džulejbiba, r.a.” 

Kada ga je našao u prašini, Poslanik, s.a.v.s., je otresao pijesak s njegovog lica i govorio: “Ubio si ih sedam, pa poginuo? Ti si od mene, a ja od tebe, ti si od mene, a ja od tebe, ti si od mene, a ja od tebe…

Ove Poslanikove riječi su najbolji orden i  nagrada za siromašnog Džulejbiba,r.a. 

On je plodove svoga vjerovanja ubrao i postao jedan od onih koji će zauvijek biti sretni i radosni u džennetskim ljepotama.

Za njih Allah kaže: Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovom putu poginuli! Ne oni su živi i u obiluju su kod Gospodara svoga, radosni zbog onoga što im je Allah od dobrote Svoje dao i veseli zbog onih koji im se još nisu pridružili, za koje nikakva straha neće biti i koji ni za čim neće tugovati. (Ali Imran, 169, 170.)

O nama admin

Check Also

ROĐENJE MUHAMMEDA A.S. I JEZERO SAVEH

ROĐENJE MUHAMMEDA A.S. I JEZERO SAVEH Saveh je danas grad u Iranu, od oko 220 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.