Sep 27, 2023

Hidžama- Cupping terapija i njene ljekovitosti

Piše: Armin Jevrić (hidžama terapeut) svoje znanje kao terapeut stekao je u New York-u (SAD)

Hidzama – Cupping terapija

Hidžama izvlači toksine i stagnirajuću krv iz tkiva koja je smještena ispod, međuprostornu tekućinu i kapilare ka površini kože, gdje isti, kao biohemijski otpad kroz površinske zareze epidermisa i dermisa, izlazi. Hidžama inducira puno bolji lokalni protok krvi, taj protok razvija toplotu, a toplota rješava ukočenosti i zategnutosti tkiva.

Hidžama može služiti i služi i kao dijagnostička metoda, krugovi koji se stvore ispod čašica, mogu nam dati informacije o stanju tkiva koje se nalazi ispod. Ako je njegova boja tamna (ljubičasta, smeđa) to nam govori da je u tkivu ispod začepljen krvni protok. Ako krugovi imaju svježe crvenu boju, to može značiti da je u posljednje vrijeme tu bilo trauma ili povreda, ako se pojavljuju mjehurići, znači da postoje određeni površinski edemi, čak štaviše na odredjenim mjestima oni znače začepljenje čuvene cisterne chiyli-najvećeg limfnog suda, a ako su krugovi roskasti, riječ je o dobrom stanju cirkulacije u tom području.

Ako imamo neke upale i uzimamo protivupalne lijekove, oslanjamo se na sposobnost našeg organizma da lijek prepozna tačno potrebno mjesto i prenese djelovanje, dok hidžamom možemo direktno uticati na lokalno područje i upalne međuprostore eliminisati. Zbog količine tih upalnih proteina je krv koja prilikom tretmana izlazi puno gušća i ima puno manji procentualni dio plazme nego venska krv.

 • Tzv. negativni pritisak vakuma pumpom inducira izlučivanje endorfina, prirodnog analgetika našeg tijela i kad čašice podignemo i počnemo rad, zarezujući žiletom površinu, smanjuje se osjetljivost tijela, međutim rad sa žiletom nije baš pohvalan jer ne šalje skoro nikakve impulse našem mozgu, tako da lično ne radim žiletom. Kad pumpamo čašicu i podižemo kožu, stvaramo blagi pritisak, frekvencija tog bola je nešto veća nego normalno i konačno se zatvaraju vrata bola (A i C vlakna u koštanoj srži) tako da hronični bolovi u tom dijelu nestaju.
 • Hidžama stimuliše tzv. refleksne zone povezane sa organima na koži i tako poboljšava funkcije organa.
 • Masne kiseline su normalno negativno naelektrisane, ali kad se toksini u masnom tkivu natalože, postaju pozitivno naelektrisane i kao takve ostaju na zidovima krvnih sudova, što može dovesti do arteriskleroze, što opet može dovesti do moždanog udara ili infarkta srca.
 • Hidžama je itekako poznata kao efektna detoksikacija tijela. Mi prerađujemo otrove kroz hranu, vodu, vazduh. Dodaci u prehrambenim proizvodima su hemikalije koje tijelo prepoznaje kao otrove i tako ih i tretira. Protok krvi u kapilarima je najsporiji, stara i oštećena krvna zrnca se tu zaglavljuju. Neki od uzroka glavobolja su: oslabljena vaskularizacija mozga, napeti misici i loše držanje. Hidžama je u stanju da poboljša protok krvi, tkiva i slojeve mišića, koji su međusobno zgnječeni da ih razdvoji.
 • Ona otklanja višak adrenalina, noradrenalina i neiskorištenog kortizola.
 • Negativni vakumski pitisak proizvodi male prostore izmedju ćelija, koji omogućavaju deaktiviranje nervnih receptora. Jedan iznenadni priliv tečnosti kvasi završetke nervnih ćelija (Dendrite), što reducira prenos nervnih impulsa, kroz šta se automatski reduciraju i bolovi.
 • Negativni pritisak vakuma i hiperemija njime izazvana su u mogućnosti razgraditi manje bubrežne kamence, donijeti više nutrijenata samim tim što tako donose svježu krv, što je uzrok poboljšanju rada i funkcije bubrega.
 • Hidzama je u stanju da izbaci prekomjerni histamin, što smanjuje mogućnost nastanka intolerancije na histamin.
 • Intermedijatori upale izlaze putem incizija (površinskih ogrebotina ) ili putem limfne drenaže (Vasa lymphatica superficialis). S druge strane, nakupljanjem tih stvari dolazi do pojave akni na koži, a dugotrajnijim nakupljanjem mogu nastati autoimune bolesti. Hidžamom se spriječava da inflamacija (upala) pređe u hroničnu.

Kod respiratornih bolesti, hidžama jača imuni sistem, da bi se spriječile infekcije, višak tekućine i biohemijskog otpada (stari ostaci celija, kongestiranana krv, endotokisni bakterija itd) budu otklonjeni i kompenziraju jednu sasvim bolju funkciju disajnog sistema. Puno više lokalnih nutrijenata i kiseonika dolazi kroz alveole, čime se inducira bolja mitohondrijalna biogeneza.

 • Kiseonik i hranjive stvari daju svijetlu zdravu crvenu boju. Hidžamom ne izlazi ni venska ni arterijska krv, nego kapilarna. Ponekad je ona kad je izvađena iz tkiva jako tamne boje, skoro crna. Na osnovu gubitka te krvi, koštana srž automatski sintetizira nova crvena i bijela krvna zrnca.

Hidžama i hidžama masaža na vratnim mišićima poboljšava krvotok arterije vertebralis (koja dovodi krv do 1/3 mozga) te se time objašnjava efekat tretmana na glavobolje i vid. Čašica postavljena između plećki, na pozicijama T2-T5, ima fenomenalno djelovanje na tijelo, uglavnom zbog anatomije tog dijela tijela. Tu,u prostoru T2-T5 pruža se Ductus thoracicus (glavni limfni sud) u Angulus venosus (ulaz u centralni krvotok) i samim time inducira bolji protok limfe. Tu, u interskapularnom prostoru je putem kapilarne mreže između a. vertebralis i a. dorsalis scapulae povezan krvotok glave i ostalog dijela tijela, te čišćenjem tog područja od ustajale krvi poboljšava vaskularizaciju glave. Tu, u međurebarnom području, nalazi se sivo masno tkivo (multilokularno) kojeg ima vrlo malo u tijelu, a koje ima mnogo više mitohondrija od bijelog masnog tkiva, te kada se tretmanom aktiviše, puno brže se metaboliziraju masti u tijelu. Hidzama povećava biogenezu mitohondrija! Efekt nakon hidzame je hiperpigmentacija i cirkularna (ecchymosis ) ekimoza, odatle prepoznatljive već kružne fleke, ali važno je znati da to nisu modrice nego da imaju jedan drugi fiziološki put nastanka i nestanka.

Aplikacija čašica na tijelo stimuliše funkcije znojnica i lojnica u koži kroz vazodilataciju (širenje krvnih sudova).

 • Ne postoji adekvatan fiziološki mehanizam koji čisti serum ili intersticijsku tekućinu od prekomjernog broja antitijela, od CPS (causative pathological substance – uzročnih patogenih supstanci), te faktora upale. Naučna istraživanja su pokazala da hidžama odstranjuje: nusprodukte i endotoksine bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija, intermedijatora inflamacije: histamin, NO-nitrogen oksid, bradikinin, interleukine, hemokine, višak feritina, citokine, faktore koagulacije, leukotrijeni, supstanca P, neuropeptidi, prekomjerna antitijela, CPS, metaboliti oksigena, oksigen radikali, lizozomalne enzime od neutrofila i makropfagen te prostaglandini. Sve gore navedeno odstranje hidzama!
 • Hidzama reducira LDL, odstranjuje prekomjerni laktat iz mišićnog tkiva (što fazu oporavka za sportaše od povreda i intenzivnog treninga ubrzava) i odstranjuje prekomjerni holesterol, kreatinin, te višak mokraćne kiseline. Zarezi na koži ne bi trebali biti dublji od 1,5mm, toliko da tek zasmetaju integritetu kožne barijere i da se dođe do kapilara (Plexus dermalis superficialis). Nakon sukcije kroz tzv. fenestre-otvore u kapilarima nastaje filtracija zbog razlike u tlakovima u arteriolama i kapilarnom koritu. Veličina fenestri ne dozvoljava intaktnim eritrocitima i leukocitima da izađu, medjutim, LDL, poznatiji kao “loše masnoće”, ne može biti filtriran kroz bubrege zbog veličine ili molekularne težine.
 • U tkivu ispod čaše je oslabljen krvni protok te kao ispomoć dolaze hemijske supstance koje povećavaju širinu krvnih sudova i krvni protok, te nakon skidanja čaše dolazi do naglog priliva krvi, koja odnosi štetne i stare materije koje su se akumulirale i dovodi nove hranljive materije tom tkivu i tim ćelijama.
 • Hidžama masažom se otpuštaju dopamin i serotonin koji smanjuju depresiju, stoga se hidžama masaža preporučuje kao posebna terapija sa učestalijim tretmanima za sve koji pate od depresije.
 • Hidžama ima jednu mehaničku, a ne hemijsku vrstu djelovanja, tako da ne stupa u hemijske interakcije sa farmaceutskim lijekovima.
 • Višak jona koji unosimo putem hrane se nakuplja u interćelijskoj tekućini, bubrezi ih odstranjuju, a biohemijski nalazi su pokazali da i hidžama uklanja višak jona. Filtraciona gradacija hidžame (150-420 mmHg) je daleko više nego od bubrega. Kristali mokraćne kiseline se ne mogu zbog svoje veličine izlučiti bubrezima (nagomilavanjem nastaju bubrežni kamenci) a hidžamom se mogu otkloniti.
 • Hidžama reguliše tzv. simpathovagalnu neravnotežu kroz stimulaciju perifernog nervnog sistema.
 • Tretman se pokazao itetako djelotvoran za diskus herniju.

Hidžama je dobra i za anemične osobe, jer samo suhom hidžamom (navlačenje vakuma bez zarezivanja) induciramo hipoksiju (nedostatak kisika) a to je podstrek faktor za sintetisanje eritropoetina koji uzrokuje sazrijevanje eritrocita (te kako hidžama djeluje na anemiju – manjak eritrocita).

Hidžamom eliminišemo toksične materije. Negativni pritisak u čaši je 150 – 420mmHg, što je velika razlika, te se kroz pore kapilara filtrira ćelijski detritus, odumrli eritrociti, urea, višak kreatinina, neki toksični teški metali (olovo npr.), višak željeza, medijatori upale, višak antitijela itd. Hidzama dakle potiče tijelo da liječi samo sebe.

 • Hidzamom se stvaraju novi kapilari, time bude bolji dotok hranljivih materija i smanji se visok krvni pritisak.

Veliki je pad pritiska i napetosti kod ljudi kojima se uradi tretman a imaju napeta leđa (slabo vaskularizirani mišići), jer nakon tretmana krv ide “novim putevima” a ista je količina krvi (oko 4,5l) te tako pritisak pada.

 • Hidžama je izuzetno dobra za grčeve u listovima!

Jako je dobra u liječenju problema sa želucem, uglavnom se tad radi sa prednje i sa zadnje strane tijela čašice, jako je efikasna kod želučane hernije.

Hidžama može poboljšati i izoštriti vid. Ako se izvodi na čelu i području iznad obrva, onda čistimo krvne sudove koji vaskuliziraju očnu jabučicu i opuštamo napete okularne mišiće. A ako radimo na vratu (C7) čistimo raskršće krvotoka mozga i ostatka tijela, arteria vertebralis je dilatirana koliko treba jer smo otpustili mišiće vrata koji su pravili kompresiju, a arterija vertebralis vaskulizira produženu moždinu, a tu je smješten centar za vid.

Između ramena i trtične kosti se nalazi prostor koji je inače najstaknutiji dio tijela i tu je nalaziste tih masa toksina, taj “trokut” je povezan sa glavom i ekstremitetima te se time objašnjava kako hidžama na leđima može pomoći nekome sa nekim stanjem u nogama. Ruke mogu imati spazme/drhtaje uslijed kompresije te mase na živce koji izlaze u vratnoj kičmi, te ako uradimo tačku C7 živac dobije potrebnu ishranu i poboljšan krvotok, te trzaji prestanu. U tom trokutu se može odvojiti višak nečeg u organizmu, višak željeza, jedan dio holesterola i triglicerida može takodjer izaći hidžamom.

Prof. Dr. A. G. Jabakji kaže: “Izvođenje hidžame kako se preporučuje je jedan očigledan i jasan pristup punom zdravlju i blagostanju, pružajući ljudima veliku moć i energiju otvaranjem i pročišćavanjem finih krvnih sudova u kojima se krv nagomilava i ostavlja ostatke na zidovima krvnih sudova, a takav slučaj je jedan od uzroka migrena, bolesti srca i jetre i drugih bolesti starenja.” “Hidžama je lijek za svaku bolest, osim za smrt.” (hadis)

Posjetite nas Hidžama Centar CG

Fb : Hidzama Centar Cg Instagram: hidzama_centar_cg

O nama admin

Check Also

Nova džamija u Balotićima vakuf budućim generacijama

Ove godine Medžlis Islamske zajednile Rozaje je bogatiji za još jednu džamiju i još jedan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.