Sep 27, 2023

Elma Ličina za naš portal: “Uz dobru organizaciju, trudim se da u svakom životnom polju dam svoj maksimum…” (intervju)


Elma Ličina djevojka: džudistkinja i vojnikinja , šampionka države 11 puta, šampionka Balkana 2 puta, 2 puta druga na Balkanu, 4 puta treća na Balkanu, 2x šampionka na Igrama malih zemalja Evrope. Učesnica nekoliko Evropskih prvenstava…


1.Možete li nam reći nešto o sebi?

Ja sam Elma Ličina, rođena 10.07.1999. od oca Fatmira iz Kruščice i majke Sejdefe (rođene Kurtović, iz Dolića). Odrasla sam i školujem se u Podgorici. Završila sam Osnovnu školu “Božidar Vuković Podgoričanin”, a školovanje nastavila u SEŠ “Mirko Vešović” u Podgorici. Nakon završene srednje škole, odlučila sam i upisala Fakultet za kulturu i turizam na Univerzitetu Donja Gorica. Trenutno sam na trećoj godini studija, te se ubrzo nadam i diplomiranju. Pored studija, trenutno radim i u Vojsci Crne Gore.

2.Zašto baš džudo? 

Od malena sam željela da se bavim nekim sportom. Sve što sam tada znala bilo je da želim biti borac. Znala sam da će biti neki borilački sport. Kako se džudo klub “Nenad Sinanović” nalazi u blizini moje kuće, oprobala sam se u ovom sportu. Zaljubila se u njegov princip i tako već 14 godina. 

3. Kako je sve to počelo, možete li nam opisati Vaš prvi trening i da li ste već tada osjećali da Vas čeka sjajna karijera u ovom sportu?  

Prvi put kada sam stala na tatmiju, osjetila sam određenu sigurnost. Došla sam čak i pola sata prije početka treninga i jedva sam čekala da počne. Prvi koraci nisu bili jednostavni i laki, ali sam uz pomoć trenera uspjela da savladam osnove padova, koji su najbitniji u ovom sportu. Već tada sam znala da će ovaj sport biti sastavni dio mog života. 

4. Koja je Vaša prva osvojena medalja, gdje ste je osvojili i možete li nam opisati taj dogadjaj? 

Prvu medalju osvojila sam na međunarodnom turniru u Podgorici. To je bila srebrna medalja. Nakon mjesec dana treninga, otišla sam na prvo takmičenje. Za mene neko novo iskustvo. Emocije su bile pomiješane. Očekivanja ogromna, nadala se prvom mjestu. Ali iskustvo je bilo na strani druge takmičarke u finalnom meču. Na kraju dana malo razočarana, ali nakon što su se utisci slegli, to je tada bio veliki uspijeh.

5. Znam da ste jedna od najuspješnijih džudistkinja u CG, možete li nam reći na kojim ste sve važnim  takmičenjima učestvovali i koje ste sve titule osvajali na tom polju? 

Pored medalja sa međunarodnih turnira. Šampion sam države 11 puta, šampion Balkana 2 puta, 2 puta druga na Balkanu, 4 puta treća na Balkanu, 2x šampion na Igrama malih zemalja Evrope. Učestvovala sam na nekoliko Evropskih prvenstava, te ostvarila nekoliko plasmana na evropskim kupovima.


7.Možete li nam reći nešto više o Vašem dosadašnjem obrazovanju i karijeri kao vojnikinja VCG? 

Pored studija na Fakultetu za kulturu i turizam. Od 2020. godine počela sam sa obukom u Vojsci Crne Gore. Uvijek želim da probam nešto novo i nešto što se ne može doživjeti svakodnevno. Vođena time prijavila sam se da služim svojoj državi. Smatram da “služiti svojoj zemlji i zakleti joj se na vjernost, neke su od najčasnijih ljudskih vrlina.” Te sad ovo predstavlja moj stil života.

8. Koliko puta nedeljno trenirate, koliko Vam traju treninzi,… Kakva ishrana je potrebna da se sve to izdrži?

Nedjeljno treniram 6 puta, ako je takmičarska sezona. A kada su pripreme trenira se daleko više. 
Ishrana je jako bitna u procesu treninga. Ishrana se svakodnevno mora svoditi na proteinima i mineralima neophodnim da nahrane mišiće i oporave ih nakon napornih treninga. Slatkiš, sokovi i brza hrana, svakako je da se ne nalaze na meniju jednog sportiste. Ali, priznajem, i sportisti nekad varaju. 

9. Kako ste zadovoljni trenutnom formom i koji su Vam planovi za budućnost?

Na nedavnom prvenstvu Crne Gore za seniore osvojila sam prvo mjesto. I to je bio jedan vid provjere trenutne forme, obzirom da smo van takmičenja posljednje dvije godine. Nakon dugo vremena riješini su problemi unutar saveze, te se ja, kao i svi ostali takmičari u ovom sportu polaku vrćamo na scenu. 

11.Kako izgleda Vaš jedan dan? 

Trenutno moje dnevne obaveze usklađuju se sa poslom, te tako zavisno od smjene na poslu usklađujem vrijeme treninga, vrijeme za učenje, te druženje sa porodicom i društvom. Uz dobru organizaciju, trudim se da u svakom životnom polju dam svoj maksimum. 

12.Vaše omiljeno mjesto za uživanje i relaksaciju pred važne događaje?

Pred ispite, takmičenja najviše volim da ostanem sama i imam neki svoj određeni mir. Opustim se i ne mislim ni o čemu. Najčešće bude to kutak u mojoj sobi. 

13. Kako vidite sebe za 10 a kako za 20 godina? Čime bi voljeli da se bavite?

O budućnosti je, smatram, teško pričati. Period od 10 ili 20 godina je daleko. Sve što želim da se u tom periodu desi jeste da ostanem na pravom putu. Da radom i trudom ostvarim određene ambicije. 

14.Ko je Vaša najveća podrška kroz život? 

Najveću podršku u životu dobijam od strane moje porodice. Oni su uvijek tu da me podrže i kada ide i kada zapnem, tu su da mi daju podršku i podignu me.

15.Šta mislite o našem portalu?

Portal koji je orijentisan muslimanima je nešto što je inovativno i nešto što na najbolji način predstavlja muslimane i naš narod. Svakako je to nešto što je našem društvu  potrebno.

O nama admin

Check Also

Maroko nakon penala srušio Španiju, ide u četvrtfinale

Fudbaleri Maroka plasirali su se u četvrtfinale nakon što su poslije penala eliminisali selekciju Španije. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.