Sep 27, 2023

Od danas mektepska nastava u Podgorici u novim prostorijama

Danas je održan prvi čas mektepske pouke u novosagradjenom objektu Medžlisa Islamske zajednice Podgorica.


Naši mališani će od danas mektepsku pouku pohađati u zaista odličnim uslovima koji će omogućiti kvalitetno odvijanje aktivnosti koje ćemo sprovoditi u narednom periodu.
Mektepsku pouku će kao i do sada održavati imam Osmanagića džamije Ismail ef. Dacić.
Pored redovnih aktivnosti koje ćemo svake nedelje sprovoditi, namjera nam je da u goste pozivamo efendije koji će održavati prezentacije na različite teme.
Tako smo danas ugostili Muamer ef. Kozicu, koji je mekteblijama kroz prezentaciju pojasnio osnovne poruke i sadržaj Kur’ana Časnog.


On je izmedju ostalog govorio o zanimljivostima Kur’ana rekavši da je Kur’an je Objava od Allaha dželešanuhu cijelom čovječanstvu. Objavljen je preko meleka Džibrila alejhis selam Muhammedu alejhis selam od dobi kada je imao 40 godina. Kur’an je objavljivan tokom 23. godine poslaničke misije i to u Mekki 13 i Medini 10 godina. Kur’an ima 86 Mekkanskih i 28 Medinskih sura. Kur’an ima 114 sura, 30 džuzeva i 604 stranice.

Učenje Kur’ana je nešto što Allah dželešanuhu voli. Za svaki proučeni harf imat ćemo nagradu od deset sevaba. Kur’an nas uči da postoji samo Jedan bog koji je naš Stvoritelj i On nam je poslao uputstvo kako da se ophodimo u životu. Kur’an nas također uči da poštujemo roditelje, porodicu, prijatelje, komšije i sve ljude. Uči nas da budemo pravedni, pošteni i da svima želimo dobro.
Smatramo da je važno napomenuti da će se u ovim prostorijima od septembra održavati i kursevi Kur’ana, stranih jezika, kurs Islama i razni seminari koji će biti namijenjeni studentima.
Neka je sa hajrom ako Bog da.

O nama admin

Check Also

ROĐENJE MUHAMMEDA A.S. I JEZERO SAVEH

ROĐENJE MUHAMMEDA A.S. I JEZERO SAVEH Saveh je danas grad u Iranu, od oko 220 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.