Jun 2, 2023

Tužilaštvo: Muftija umro prirodnom smrću – Usame Zukorlić: Čekamo rezultate iz Njemačke i BiH

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru saopštilo je da je obdukcionim nalazom utvrđeno da je lider Stranke pravde i pomirenja muftija Muamer Zukorlić preminuo prirodnom smrću koja je nastupila kao posljedica naglog pogoršanja funkcije i prestanka rada srca.

Podsjetimo, obdukcija tijela muftije Zukorlića obavljena je 6. maja na Odjeljenju patologije i sudske medicine novopazarske Opće bolnice uz prisustvo domaćih i stručnjaka iz Bosne i Hercegovine i Njemačke.

Ranije tog dana tijelo ekshumirano iz groblja u njegovom rodnom selu Orlje kod Tutina.

U saopštenju je navedeno da je u ponedjeljak Zavod za sudsku medicinu u Nišu dostavio Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru objedinjeni nalaz i mišljenje zajedno sa nalazom i mišljenjem Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad u kojem je navedeno da izmjerene vrijednosti koncentracije toksičkih metala i metaloida u uzorcima se nalaze u okviru normalnih vrijednosti za ove vrste uzoraka i ne predstavljaju neposredan ni posredan uzrok akutne i hronične intoksikacije i time nisu uzrok smrti Zukorlića.

U saopštenju se dodaje da je, “uzimajući u obzir cjelokupnu medicinsku dokumentaciju Muamera Zukorlića i obdukcioni nalaz, smrt prirodnog porijekla te da je nastupila kao posljedica naglog pogoršanja funkcije i sljedstvenog prestanka rada srca na terenu od ranije prisutnog teškog i progresivnog oboljenja srca”.

Tim povodom oglasio se predsjednik Stranke pravde i pomirenja i sin rahmetli muftije Muamera Zukorlića, Usame Zukorlić, potvrdio je da su stigli prvi nalazi o uzroku smrt rađeni na institutima za Sudsku medicinu u Nišu i Beogradu. Samim tim istakao je da će porodica sačekati još rezultate iz Njemačke i Bosne i Hercegovine, prije nego se obrati javnosti.

Prethodno je Zukorlićeva supruga Elma Elfić Zukorlić na svom instagram nalogu objavila da je obdukcioni nalaz pokazao da je muftija umro prirodnom smrću.

Navela je i da je Zukorlić bio bolestan od 2007. godine i da za njegovu bolest niko nije znao osim nje.

Prenosimo saopštenje u nastavku:

 

Nakon obavljene obdukcije, muftija Zukorlić je ukopan u dvorištu Altun-alem džamije u Novom Pazaru.

Muftija Muamer Zukorlić preselio je 6. novembra, u 51. godini.

O nama admin

Check Also

Na ahiret je preselio šejh, dr. Jusuf el-Kardavi

Inna lillahi ve inna ilejhi radžiun. Svi smo mi Allahovi i svi ćemo se Njemu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.