Sep 27, 2023

Sentop: TRT Balkan će prenositi sadržaje na pet jezika

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye Mustafa Sentop izjavio je da je počašćen događajem kojim se TRT-u, turskom ponosu radija i televizijskog emitovanja, od danas pridružuje novi član, s imenom TRT Balkan, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska radio-televizija (TRT) svečano je predstavila i otvorila TRT Balkan, digitalnu platformu koja će emitirati vijesti iz sedam zemalja regije na pet jezika.

Svečanost je održana u Grand hotelu u Ankari uz prisustvo brojnih visokih zvanica, uključujući i predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turkiye Mustafe Sentopa i predsjednika Direkcije za komunikacija Predsjedništva Turkiye Fahrettina Altuna.

“TRT Balkan će prenositi svoje sadržaje na Balkanu, drugoj polovini naših srca, u sedam balkanskih zemalja, na pet različitih jezika. Naš TRT, koji je u 2009. godini počeo sa emitovanjem kanala TRT Avaz i TRT Kurdi, TRT Arabi u 2010. godini i TRT World u 2017. godini, od danas uključuje i emitiranje na TRT Balkan platformi. Molim Svemoćnog Boga da TRT Balkan bude koristan i dobar za našu zemlju i za našu braću i sestre na Balkanu“, rekao je Sentop.

Izrazivši nadu da će postojeće bratstvo između naroda Turkiye i Balkana nastaviti da se uvećava i prenosi i na buduće generacije, Sentop je kazao da će i TRT Balkan doprinositi tome.

On je kazao da će preko TRT Balkan platforme Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije stizati tačne, nepristrasne i pouzdane vijesti iz Turkiye.

“TRT je dinamična struktura koja 58 godina djeluje kao doajen medija, koja je formirala infrastrukturu internet-novinarstva na početku 21. stoljeća i nastavlja proširivati svoju oblast emitovanja sa istim shvatanjem i danas. Zbog svih ovih opravdanih razloga, TRT je škola sa svojim poznatim imenom. Ova škola je jezgro ljudskog kapitala naših medija, najkvalitetnije medijsko ognjište“, rekao je Sentop.

Naglasivši kako danas niko ne sumnja da će internet novinarstvo dobivati na značaju i u budućnosti, Sentop je kazao kako se svijet pretvorio u globalno selo u kojem ljudi vijesti prate putem smart telefona, koje ne puštaju iz ruku te je dodao da se sva dešavanja u svijetu prate instantno na socijalnim mrežama, kao što su Twitter, Youtube, Instagram, Facebook.

“Mislim da do sada nismo bili suočeni s toliko objavljivanja neprovjerenih vijesti. Nikada nismo bili toliko izloženi pokušajima iskrivljavanja, pogrešnog prikazivanja i širenja informacija, ono što mi nazivamo informativnim zagađenjem i dezinformacijama. Pažljivo primjećujem da se, zahvaljujući novim kanalima TRT-a, koji se emituju digitalno istom brzinom, na maksimalan mogući način sprečava informativno zagađenje. Zato što za svako emitovanje TRT postupa sa sviješću prozora naše zemlje prema svijetu i svaki uposlenik djeluje sa odgovornošću da bude centrar principijelnog novinarstva“, rekao je Sentop.

Čelnik turskog parlamenta dalje je kazao da Turkiye i Balkan gaje historijske veze i viševjekovno bratstvo koje će dodatno biti ojačano i prenošeno novim generacijama i da će u tome ulogu imati i TRT Balkan koji će direktno emitirati vijesti na Balkanu.

Naglasivši da je historija Balkana sastavni dio i historije Turkiye, Sentop je kazao da su Turkiye i Balkan nerazdvojni.

TRT Balkan će na bosanskom, hrvatskom, srpskom, makedonskom i Albanskom jeziku izvještavati o svim važnijim dešavanjima na Balkanu i šire te emitirati priče o kulturi i životu na ovim prostorima.
Fokus će biti na pričama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore, a cilj ovog novog medijskog kanala su objektivne vijesti i sadržaji za sve slojeve društva na Balkanu.

TRT Balkan će pratiti puls Balkana, a generalni direktor TRT-a Mehmet Zahid Sobacı je u najavi otvaranja ovog medijskog projekta istakao da je to još jedan korak koji Turkiye čini u kreiranju čvrstog tla i platforme kako bi glas istine prenijela cijelom svijetu.

 

izvor: Anadolu Agency (AA).

O nama admin

Check Also

FIJASKO BOŠNJAČKE POLITIKE

FIJASKO BOŠNJAČKE POLITIKE Nakon cirkusa koje su nam u posljednje vrijeme priredili brojni političari i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.