Feb 9, 2023

Taj rat je nazvan “Veliki skok naprijed”

Vođa Kinske komunističke partije Mao Ce Tung je jedne prilike vidio vrapca kako jede usjeve pirinča. I odlučio je pokrenuti rat do istrijebljenja protiv vrabaca. Usput, želio je uništiti i štakore, buve i komarce. Taj rat je nazvan “Veliki skok naprijed”
Za nekoliko godina brutalno je potpuno uništena populacija vrabaca u Kini, skoro cijela populacija štakora i komaraca.
Međutim, već 1960.godine zavladala je ogromna glad u cijeloj zemlji. Kanibalizam je postao normalna pojava, ljudsko meso se moglo kupiti javno, a porodice su sklanjale svoju djecu da ne dođu u iskušenje gladi.
Glad je zavladala zbog toga što su skakavci i mnogi drugi insekti počeli uništavati usjeve. Više nije bilo vrabaca da uništava te insekte. Nije bilo ni dovoljnog broja štakora koji će “čisiti” otpad.
Mao Ce Tung je pokušao sa industrijskom proivodnjom i preradom drveta ublažiti posledice krize, ali usled enormne sječe šuma došlo je do još enormnijeg zagađenja vazduha.
Godine 1960. Mao je bio primoran kupiti 300 hiljada vrabaca od SSSR.
Tokom godina krize umrlo je, prema podacima, oko 55 miliona ljudi. Još najmanje toliko se razboljelo od teških bolesti, a desetine miliona djece je rođeno sa određenim anomalijama zbog neuhranjenosti roditelja.

Ono što je Uzvišeni Bog savršeno uredio u kosmosu nemoguće je promijeniti. Tako, čak i jedan maleni vrabac može izazvati krizu nesagledivih posledica. Sve što je stvoreno ima svoju svrhu i ulogu u kosmosu.
A uloga čovjeka je da bude dostojan titule “Božiji namjesnik na Zemlji”

piše: Samir Kadribašić

O nama admin

Check Also

Viševjekovno postojanje Islama u Podgorici

PODGORICA U antičko doba u skadarsko-zetskoj ravnici postojala su tri grada: Duklja (Diokleja), Alata (Halata) …

Leave a Reply

Your email address will not be published.