Dec 10, 2023

Istraživački centar Evropske komisije: Suša kakvu Evropa nije vidjela 500 godina

Evropa se ovog ljeta suočava sa vjerovatno najvećom sušom u posljednjih 500 godina, saopštio je Zajednički istraživački centar (JRC) Evropske komisije.

Trenutno je za 64 odsto evropske teritorije proglašeno upozorenje ili stanje uzbune, a takva situacija takođe doprinosi širenju područja opasnosti od požara širom Evropske unije, navodi se u saopštenju, prenosi Tass.

Stručnjaci iz JRC su upozorili da će suša i visoke temperature u nekim zapadnim regionima i na Mediteranu ove godine trajati do novembra.

“Kombinacija velike suše i toplotnih talasa dovela je do nezapamćenog pada nivoa rijeka u čitavoj Evropskoj uniji, a trenutno primećujemo da je broj požara znatno iznad prosjeka, kao i značajno negativan uticaj na proizvodnju poljoprivrednih proizvoda”, rekla je evropska komesarka za inovacije, istraživanja, kulturu i obrazovanje Marija Gabrijel.

Ljetnji usjevi su pretrpjeli veliku štetu, s prinosima kukuruza za zrno koji će ove godine biti 16 posto ispod petogodišnjeg prosjeka, a prinosi soje i suncokreta mogli bi pasti za 15, odnosno 12 posto.

Hidroenergetika je takođe pogođena, što utiče na druge proizvođače energije zbog nedostatka vode za napajanje rashladnih sistema.

Niski vodostaji otežali su plovidbu rijekama poput Rajne, pri čemu su smanjeni brodski tereti uticali na transport uglja i nafte.

O nama admin

Check Also

Prenosim vam jednu priču koja se desila u Turskoj za vrijeme ovog zemljotresa

Prenosim vam jednu priču koja se desila u Turskoj za vrijeme ovog zemljotresa Događaj se …

Leave a Reply

Your email address will not be published.