Dec 10, 2023

Tražite znanje pa makar i u Kini – Mensur Padović

Početak nove školske godine me nagnao da, osim svim školarcima poželim srećan početak i mnogo uspjeha, prozborim koju i o jednoj drugoj vrsti obrazovanja, manje formalnoj ali itekako značajnoj.

Bitišemo u društvu kojem je i formalnog obrazovanja ,,preko glave” što opravdava ne veliko interesovanje i za neformalno. No, da i ovo drugo daje mnogostruke plodove svjesni su svi oni koji su barem jednom okusili tako nešto, među kojima sam i ja. Crnogorski obrazovni sistem jeste u dosta nezavidnom položaju, za šta nijesu krivi samo oni koji to obrazovanje sprovode već i oni koji to obrazovanje i koriste. Lako je biti mahalac/mahaluša i kritikovati što ne valja, pritom ne zasući rukave i ne ući u tuđe cipele. Osnovno, srednje, fakultetsko obrazovanje predstavlja temelj za izgrađivanje društveno odgovorne osobe, a ovome treba dodati različite druge sadržaje koje mnoge omladinske organizacije u Crnoj Gori nude, od radionica, treninga, studijskih posjeta, stipendija, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Odrastao sam u društvu u kojem narativ o širenju znanja gotovo jeste ukinut, čak i roditelji bivaju ti koji djecu nerado puštaju na takva putešestvija zbog raznoraznih razloga koji mogu biti opravdani ili neopravdani, no svakako mogu biti kočnica u razvoju njihovog djeteta. Međutim, aktuelna dešavanja zahtijevaju potpuno drugačiju koncepciju traženja znanja a vodeći se i Poslanikovim, a.s., hadisom: ,,Tražite znanje pa makar i u Kini.” Razmjena drugačijih iskustava često predstavlja metak okidač za samokiritičko sagledavanje vlastitih stavova te proširenje a samim tim i poboljšanje vlastitih stavova. Promjena jednog načina mišljenja drugim posredstvom sagledavanja različitih gledišta jeste pa se samo u našem društvu, dok, takav proces izvan naših granica predstavlja apsolutno normalnu pojavu, pojavu koja prati cjelokupan čovjekov život. Traganja za različitim iskustvima mogu samo doprinijeti uspostavljanju čovjekovog sistema vrijednosti, bilo to jačanjem postojećih ili njihovom dekonstrukcijom. Izlazak iz zone komfora te suočavanje sa Drugačijim može imati samo pogodan efekat, iako to na prvi pogled ne izgleda tako.

Zbog toga, mladima ostavljam poruku – budite tvrdoglavi tamo gdje treba biti, pokušajte i ondje gdje sebe možda ne vidite, svako iskustvo će vam pomoći u vašem daljem mentalnom i društvenom sazrijevanju.

piše: Mensur Padović

O nama admin

Check Also

FIJASKO BOŠNJAČKE POLITIKE

FIJASKO BOŠNJAČKE POLITIKE Nakon cirkusa koje su nam u posljednje vrijeme priredili brojni političari i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.