Feb 9, 2023

Sličnosti i razlike između persijskog i arapskog jezika

Sličnosti i razlike između persijskog i arapskog jezika

Arapski jezik je nastao na Arabijskom poluostrvu za koje se pretpostavlja da je bilo pradomovina svih Semita. Arapski (arapski العَرَبِيَّة jezik koji zajedno sa aramejskim, hebrejskim, ugaritskim i feničanskim jezikom čini semitsku grupu jezika. Arapskim jezikom se govori od 6. vijeka nove ere, kada se uspostavljanjem islama na teritoriji Arabijskog poluostrva, ovo poluostrvo često nazivaju Džazira al Arab (Ostrvo Arapa), jer je sa tri strane okruženo vodom, a sa četvrte peskom.

Tu se arapski samostalno razvijao i bio je privremeno odvojen od drugih jezika, te je sačuvao prasemitske glasove i ima najbogatiji vokabular od svih jezika iz ove grupe.

Arapski jezik danas je sredstvo sporazumevanja oko 200 miliona ljudi, a još oko 200 miliona ga koristi kao drugi jezik.
Zvanični je jezik u 22 zemlje, a to su: Alžir, Bahrein, Komorska Ostrva, Džibuti, Egipat, Irak, Jordan, Kuvajt, Liban, Libija, Mauritanija, Maroko, Oman, Palestina, Katar, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Sirija, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen

Persijski (drugi naziv je farsi) jezik se govori u današnjem Iranu, Avganistanu i Tadžikstanu. To je jedan od deset najstarijih jezika na svijetu. Pripada porodici indoevropskih jezika i ima sličnosti i sa engleskim jezikom u pogledu nejasnog izgovora samoglasnika, a takođe i sa francuskim jezikom u pogledu naglašavanja riječi na poslednjem slogu riječi. Poprimio je mnogo arapskih reči.

Persijski jezik je u svom periodu razvoja imao tri glavna razdoblja: stari persijski, srednji persijski i novi persijski jezik koji datira od momenta prihvatanja arapskog pisma oko 650 godine pre nove ere i poprimio je mnogo arapskih reči, postavši jedan izuzetno bogat jezik koji se nije mnogo menjao kroz vekove, tako da bi jedan obrazovani Iranac bez ikakvih problema mogao da čita spise koji su stari vekovima. Mnogo puta kada ljudi saznaju da neko govori arapski, postavljaju pitanje: “Da li je arapski isti kao i persijskii?” Međutim, odgovor je da nisu, odnosno postoje razlike i podudarnosti koje ćemo navesti u nastavku teksta.

Arapsko pismo

Ova dva jezika iako su u stvari različita, koriste istu abecedu. Arapsko pismo je osnova za nekoliko jezika uključujući persijski, kurdske jezike, paštu i urdu. Čak je i turski jezik bio pisan na arapskom pismu sve do prošlog veka. Svaki od ovih jezika ima neke varijacije u slovima, ali oni svi dele istu osnovu. Izgledaju slično, ali zvuče potpuno drugačije. Iako ova dva jezika dele isto pismo, oni su potpuno različiti. To je kao kada bi ste uporedili dva jezika kao što su portugalski i francuski, jer i oni dele isto pismo, ali su daleko od toga da su isti jezici.

Jezičke grupe i porodice

Persijski i arapski su još više različiti zato što nisu iz zajedničke jezičke grupe. Portugalski i francuski su romanski jezici, dok su persijski i arapski jezici predstavnici dve različite jezičke grupe: iranske i semitske. U stvari, persijski jezik nije samo u odvojenoj jezičkoj grupi u odnosu na arapski jezik, već je i u odvojenoj jezičkoj porodici. Arapski je u afroazijskoj porodici jezika, a persijski jezik pripada indoevropskoj porodici jezika. Zanimljivo je da persijski jezik i srpski jezik imaju veliki broj reči koje su iste i koje se koriste i danas: ambar, čarapa, minđuša, merdevine, šećer, terazije itd. Ukoliko vam bude potrebna usluga sudskog prevodioca, imajte na umu da su arapski i persijski dva različita jezika.

piše: Prof. dr Mensur Zukorlić

O nama admin

Check Also

Sanel Škrijelj iz Rožaja na najvišem vrhu Italije, Gran Paradiso 4061 m.n.v

Espedicija Alpi 2022 god. Najviši vrh Slovenije, Triglav 2864 m.n.v. i Italije, Gran Paradiso 4061 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.