Sep 29, 2022

ŠABAN EF. KOZICA

Podsjećanje na znamenite ličnosti iz naše prošlosti
ŠABAN EF. KOZICA


Šaban ef. Kozica je rođen 18. oktobra 1903. godine u Zavinograđu kod Brodareva. Otac mu se zvao Sinan, majka Bahta a djed Mustafa. Osnovnu školu je završio u Zavinograđu a šest razreda Bakije-hanume medrese i imamsko-matičarski tečaj u Prijepolju. Rješenjem ministra prosvjete od 25. februara 1928. godine postavljen je za vjeroučitelja u selu Gonju (Sjenica) a 28. decembra iste godine za vjeroučitelja u Zastupu kod Brodareva. Pošto u drugom polugodištu školske 1929/30. godine škola nije uspjela obezbjediti učitelja, nastavu je držao Šaban ef. Kozica. Nakon što je 1933. godine završio imamsko-matičarski tečaj u Prijepolju, imenovan je od strane Ulema-medžlisa iz Skoplja 4. novembra 1934. godine ,,za vjeroučitelja muslimanske djece pri osnovnoj školi mrkojevićskoj u Pečuricama, srez barski i tu dužnost je obavljao redovno i sa vrlo dobrim uspjehom.

Pa kako su u ovoj školi bila četiri razreda, tako je Šaban ef. imao osam časova nedjeljno, bez ikave nagrade za to”. Bio je istovremeno i imam džamije u Pečuricama, a kasnije u Kunji kod Bara, i predsjednik džematskog medžlisa džemata Kunja.

Govorio je arapski i turski jezik. Bio je oženjen Melćom Hadžić, rođena 14. marta 1908. godine i sa njom imao djecu: Ibrahim, rođen 12. oktobra 1926, Adem, rođen 7. oktobra 1930, Ismail, rođen 10. novembra 1932. i Fehima, rođena 1. septembra 1934. godine. Poslije Drugog svjetskog rata Šaban ef. je obavljao niz funkcija i aktivno učestvovao u društveno-političkim aktivnostima u ovom kraju.

Šaban ef. je umro 23. novembra 1976. godine, na drugi dan Kurban-bajrama.

piše: Dr. Nadir Dacić

O nama admin

Check Also

PRIJEPOLJKA HADŽI STAKA SKENDEROVA

PRIJEPOLJKA HADŽI STAKA SKENDEROVA Staka je bila prva žena koja je djelovala u javnom i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.