Jun 2, 2023

Završeno 8. međunarodno takmičenje učača Kur’ana u Konyi

Turski grad Konya, grad Dželaludina Rumija, domaćin je 8. međunarodnog takmkičenja u učenju Kur’ana. Organizator takmkičenja je Republika Turska i Ured za vjerska pitanja Republike Turske – Diyanet.

Jedan od članova Komisije bio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zagreb, kurra hafiz mr.sc. Aziz-ef. Alili, a Abdusamed Šljivar predstavnik je Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Na takmičenju su nastupili predstavnici više od 50 zemalja, a takmičenje je otvorio predsjednik Uprave za vjerska pitanja Republike Turske, Diyanet, prof. dr. Ali Erbaş.

Rezultati takmičenja:

U kategoriji Tilaweta:
1. mjesto: Adem Bilgetay (Turska)
2. mjesto: Muhammed Al Kastali (Maroko)
3. mjesto: Vahid Khazai (Iran)

U kategoriji hifza:
1. mjesto: Ibrahim Ahmed Farea Qasem (Jemen)
2. mjesto: Abdiwahab Kasim Ahmed (Somalija)
3. mjesto: Mohamad Aref Alasali (Sirija)

Finale je održano u Kulturnom centru Mevlana Metropolitan Municipality u utorak, 4. oktobra, a ceremonija dodjele nagrada održana je u Univerzitetskom kongresnom centru Hadži Bayram u Ankari, čime je, uz prisustvo predsjednika Republike Turske, Recepa Tayyipa Erdogana, i službeno otvrena sedmica Mevluda.

Prema navodima organizatora, jedan od primarnih ciljeva takmikčenja je doprinos ustrajnosti u pamćenju Kur’ana, a.š., te njegovoj tečnoj interpretaciji, kako u samoj Turskoj tako i u drugim zemljama, čime se ostvaruje jačanje jedinstva i solidarnosti među učesnicima ali i zemljama iz kojih dolaze.

Dosadašnja takmkičenja održavala su se u Istanbulu, a posebno je značajno što se ovo, 8. takmkičenje, po prvi put održalo u Konyi, mjestu s duboko ukorijenjenom kur’anskom tradicijom, gradu Mevlane i Anadoliji, zemlji seldžučkih sultana.

Takmkičenje se održavalo u 2 različite kategorije, a to su hifz i tilawet. Pozivnice za učestvovanje poslane su u 75 zemalja, a nakon zaprimanja prijava, napravljena je online selekcija te je broj sveden na 49 zemalja i 63 takmičara.

Takmkičenje je bilo otvoreno za javnost, a održavalo se u Sultan Selimovoj džamiji u Konyi od 30. septembra do 3. oktobra.

http://https://youtu.be/aUlZ9GgE02g

Pored 63 takmkičara iz 49 zemalja (balkanske, afričke te zemlje Bliskog istoka i jugoistočne Azije) značaj takmičenju daje stručna komisija odn. žiri, koji se smatra najvećim autoritetom u ovom području. Ocjenjivačka komisija sastoji se od 10 članova koji dolaze iz Saudijske Arabije, Katara, Hrvatske, Alžira, Jemena i zemlje domaćina, Turske.

Prema riječima hafiza Alilija, od velike je važnosti biti dijelom ovog takmkičenja u hifzu i tilavetu Časnog Kur’ana, a posebno je zadovoljstvo biti članom Komisije i stajati uz bok najboljih alima iz oblasti tedžvida, kiraeta i mekama današnjice (šejhu-l kurra u Alžiru Kemal Kidah, šejhu-l kurra u Jemenu Sadik Ali Abdullah, šejh Malallah Jaber iz Katara te domaćina iz Turske), a posebno uz njegovog poštovanog učitelja dr. Sheikh Aymana bin Rushdi Swayda, predsjednika Upravnog odbora Svjetske organizacije za hifz, i zasigurno, jednom od najboljih stručnjaka za oblast kiraeta.

– Šejh Ayman naučio me da je učitelj onaj koji otvara vrata a da na njih ulaziš sam. Otkrio mi je svijet kiraeta i poučio kako ovladati ovom zahtjevnom disciplinom kur’anskih nauka – zaključio je hafiz Alili.

(Mersad Kreštić/Preporod.info)

 

O nama admin

Check Also

ŠTA JE TO PALESTINA?

ŠTA JE TO PALESTINA? Slabost, razjedinjenost i međusobni sukob muslimana direktna su pomoć Jevrejima u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.