Feb 9, 2023

U Beču održana konferencija: “Relacije Zapadnog Balkana i Evropske Unije – izazovi i perspektive”

11. novembra 2022. u Diplomatkoj akademiji u Beču UPF ( Federacija univerzalnog mira – predstavništvo za Evropu i Bliski istok) i Podgorički klub održali su konferenciju na temu “Odnosi Zapadnog Balkana i Evropske unije – izazovi i perspektive“.
Konferenciji je prisustvovalo 150 učesnika uključujući i predstavnike 17 ambasada, akademija, instituta, nevladinih organizacija, studenti…

Ova konferencija je treća po redu na temu mira i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu koje su organizovali Podgorički klub i vlada Kosova ranije ove godine. Na samom početku obratili su se Emil Brix, direktor Diplomatske akademije, bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ujedno osnivač Podgoričkog kluba i Dr Kalsumi Otskuka, predjedavajući UPF za EU i Bliski istok. Ambasador Emil Brix, naglasio je relevantnost Beča kao “prijestonice Sjevernog Balkana” za takav diplomatski susret.
Događajem je kordinirao Peter Heider, predsjednik UPF Austrije.
Konferencija se sastojala iz 3 dijela i to:
· Eu i Nato – Arhitektura evropske sigurnosti i uticaj agresije Rusije na Ukrajinu na poziciju Zapadnog Balkana.
· Govorili su:
Dr. Werner Fasslabend, bivši austrijski ministar odbrane i aktuelni predsjednik Austrijskog instituta za EU sigurnosnu politiku.
Alfred Moisiu – bivši predsjednik Albanije
Stjepan Mesić – bivši predsjednik Hrvatske

Mladen Ivanić – bivši presjedavajuci predsjedništva BiH

Goran Svilanović – bivši ministar spoljnih poslova Srbije
Enver Hoxhaj – bivši zamjenik premijera Kosova

· Zamor od procesa pristupanja Evropskoj uniji – rezultati, odgovornosti i sljedeći koraci.
· Govorili su:
Filip Vujanović – predsjednik i osnivač Podgoričkog kluba i bivši predsjednik Crne Gore

Rexhep Mejdani – bivši predsjednik Albanije

Zlatko Lagumdžija – bivši premijer BiH

Jadranka Kosor – bivša premijerka Hrvatske

Dr. Valentin Inzko – austrijski diplomata
Lukas Mandl – potpredsjednik EU komiteta za odbranu
Dr. Michael Balcomb – savjetinik za UPF
· Mladost, mir, bezbjednost Zapadnog Balkana. Kretanje naprijed sa energijom i optimizmom novih generacija.
· Govorili su:
Slobodan Martinović– savjetnik bivšeg predsjednika Vujanovića – Crna Gora
Aleksandar Savović– šef kabineta bivšeg presjedavajućeg predsjedništva BiH Ivanića

Bogdan Pammer – predsjednik Internacionalne asocijacije mladih i studenata za mir – IAYSP za Evropu i Bliski Istok

Luka Cekić– ekspert za Zapadni Balkan Internacionalnog instituta za mir u Beču

Kristy Rancier – predstavnica centra mladih u UNODC

Lirjetë Avdiju Vejsa – predsjednica i koosnivač KA kulturne asocijacije u Beču

Sva ova teška i nažalost još uvijek aktuelna pitanja naši političari su postavljali i na njih odgovarali vrlo šarmatno, argumentovano, sa dozom humora pa čak i teatralno. Sa neutralne tačke gledišta lako je bilo povjerovati svakom od njihovih nastupa. Iako su izrečeni čak i neki radikalni stavovi, nije bilo varnica i sve proteklo u diplomatskoj i prijateljskoj atmosferi. Postavljaju se pitanja: Šta donosi Srbiji sjeđenje na dvije stolice? Kako će se izboriti sa tim izazovom? Kada će se riješiti vizni sistem Kosova? Đe se trenutno nalazi Crna Gora sa aktuelnim liderima? Vode li je nazad, naprijed ili niđe? Da li će konačno biti ponuđeno i primijenjeno bolje državno uređenje BiH od sadašnjeg uređenja dogovorenog Dejtonskim sporazumom?

Da li će EU uskoro uvrstiti još nekog u svoju porodicu? Nato – da ili ne? Status kandidata BiH za članstvo u EU? Optimizam, pesimizam ili realizam? Da li možemo čekati još 10 godina da nam EU otvori vrata, da li smo umorni od čekanja?
Da li nam se još čeka? Kakve će posljedice ostaviti na EU konstantne nestabilnosti na Balkanu? Korupcija, šverc, kriminal? Kriza i reforma školskog sistema, kolaps zdravstvenog sistema?
Austrijski političari su takođe podijelili svoj stav, viđenje, iskustva i napravili osvrt na zadnjih tridesetak godina.
Prikladno temi, muzičari Bosansko informativno-kulturno-sportskog centra “Bošnjaci Beč” izveli su tradicionalne melodije iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske i Kosova pod vođstvom Anele Čindrak. Mališani su svojim nastupom osvojili simpatije svih prisutnih i pokazali da su pravi ambasadori svoje bosanske ali i zajedničke balkanske kulture.

Iako rođeni u dijaspori i lijepo integrisani, mladi harmonikaši pokazuju da se nisu asimilirali i da je moguće očuvati jezik, folklor, kulturu, porijeklo pa čak i kao druga ili treća generacija u dijaspori.

Svi su saglasni u jednom – mi smo imali i u budućnosti treba da imamo zajednički evropski put i dijalog. Sada su zemlje EU na potezu. Nakon toliko čekanja , stpljenja, ispunjavanja zahtjeva, viza, problema ali i poboljšanja, zemlje Zapadnog Balkana ne mogu više gubiti vrijeme u neizvijesnosti. Ako se EU ne proširi na Zapadni Balkan možemo pretpostaviti da neko drugi hoće.

Ne zaboravimo na to da smo mi uz tolike kritike i nesreće koje su iza nas zemlje pune bogatstva, potencijala, prirode, humora, sunca i mladosti.

Za portal CERK, iz Beča piše: mr Anela Čindrak

O nama admin

Check Also

KAŽE SANDŽAK NE POSTOJI

KAŽE SANDŽAK NE POSTOJI Kaže Sandžak ne postoji Čuj ahmaka, divaniju Kao stijena Sandžak stoji …

Leave a Reply

Your email address will not be published.