Dec 10, 2023

SANDŽAK – NIČIJA ZEMLJA, SVAČIJA ŽELJA

SANDŽAK – NIČIJA ZEMLJA, SVAČIJA ŽELJA

Malo je regija na ovom svijetu koje se mogu pohvaliti većim razlikama, a da su te razlike prihvaćene kao normalan i redovan životni tok, kao što je to slučaj u Sandžaku. Od davnina, još prije nego nam nadedoše ime SANDŽAK BOSANSKI, živjela je ovdje neka čudna sorta ljudi. Ponosna, nepokorena, stamena, nekako sasvim svoja. Preko ovih su naših brda i rijeka gazili razni, od antičkih Grka i Rimljana, Osmanlija, Austrougara, do Njemaca i Italijana i nikad niko nije mogao da kaže da vlada Sandžakom. Zemlja koju niko neće, a svi bi da je prisvoje. Naravno, trud je vazda ulagan da se slomi volja tih ljudi, ali na kraju taj sandžački ponos je prevladao.
I gdje god da se pomene ime Sandžaka, znaju gdje je to čudnovato mjesto i kakav je taj narod. Čuveni po svom gostoprimstvu, pa i preteranoj bliskosti sa ne tako bliskim ljudima, taj narod je uvijek znao da pomogne kad je teško, pa i da od svojih usta odvoji da drugom dadne, jer kažu ne živi se od dunjaluka, već za ahiret. Pa čak i u vihorima rata 90-tih godina kad su se pojedini kuražili da krenu na Sandžak i prijetili da će uraditi svakakvoga zla, ovaj narod ovdje je stao rame uz rame i nije dopustio da ga taj vihor nosi. I jeste, ne govorim ja ovo samo za Bošnjake, iako su većinsko stanovništvo u Sandžaku, već i za sve druge  narode koji žive na njegovom prostoru.
Razni su vjetrovi puhali sa mnogih strana, ali su Sandžaklije ostale ono najbolje što Sandžak ima, pored svakolike ljepote i Božije blagodati koja nam je pružena u prirodnim ljepotama i pitomoj klimi.
Poslednjih 30-tak godina narod iz Sandžaka masovno odlazi u zapadne zemlje da bi uspeo da se izbori za svoju egzistenciju, ali niko zapravo ne napušta Sandžak, već ga uvijek u srcu nosi. Čak i oni koji su svoje živote nastavili u inostranstvu uče svoju djecu o Sandžaku, čudnovatoj zemlji koja postoji na teritoriji 2 države, ali i u gradovima širom svijeta, npr. u Minhenu, Dortmundu, Berlinu, Beču, Njujorku… Sandžak nije obična regija ili teritorija, to je neraskidivi dio svakog Sandžaklije bez koga se ne može.
Nek nam vječno živi Sandžak!

Za CERK piše: Edin Totić

O nama admin

Check Also

FIJASKO BOŠNJAČKE POLITIKE

FIJASKO BOŠNJAČKE POLITIKE Nakon cirkusa koje su nam u posljednje vrijeme priredili brojni političari i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.