Dec 2, 2022

MUHAFFIZ HFZ. DR. HARIS HADŽIĆ URUČIO IDŽAZU ZA KUR’AN HAFIZU REŠAD-EF. DAUTOVIĆU

U Vezirovoj džamiji u Gusinju (Sandžak), u subotu, 19. novembra 2022. godine, nakon podne namaza hafiz Rešad-ef. Dautović primio je idžazu za Kur’an od svog muhaffiza hafiza dr. Harisa Hadžića

Prije nekoliko godina – 08. novembra 2018. godije, mnogi mediji su objavili, da je mladi i vrijedni Rožajac, Rešad Dautović, svršenik Islamskog univerziteta u Marakešu – Maroko, koji je, inače, imam u Gusinju, pred svojim muhaffizom hfz. dr. Harisom Hadžićem, profesorom na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru, proučio posljednje stranice Kur’ana napamet i time postao čuvar Allahove, dž.š., knjige, odnosno Hafiz Kur’ana Časnog.

Tada je njegov muhaffiz, hfz. dr. Haris Hadžić izjavio da se radi o veoma ozbiljnom i vrijednom kandidatu koji je pred njim završio hifz s odličnim uspjehom i da je hifz hfz. Rešada veoma jak i kvalitetan…

Međutim, nakon toga, hfz. Rešad se nije zaustavio tu, već je nastavio i dalje s usavršavanjem učenja Kur’ana i tedžvida, i hfz. dr. Haris Hadžić je odlučio da mu da idžazu koju je stekao pred kurra’ hfz. Mustafom Sejjidom El-Khameesom iz Kaira, jednim od predstavnika poznate škole za učenje Kur’ana iz Kaira, “Imam Masaravi”, prema kojoj hfz. Haris ima ovlaštenje da podučava svoje kandidate hifzu Kur’ana Časnoga, prema pravilima kiraeta imama Asima el-Kufijja, a prema rivajetu imama Hafsa, te da svojim uspješnim kandidatima koji pred njim završe kompletan hifz Kur’ana napamet, ima pravo dati navedenu idžazu. Inače, hfz. dr. Haris Hadžić koji je profesor na FIS-u u Novom Pazaru na predmetima Kiraet, Islamska kultura i civilizacija, Etika i Islamska filozofija, stekao je više priznanja i idžaza za učenje i podučavanje Kur’anu, a jednu od posljednjih je uzeo ljetos (04. jula 2022.) u New Yorku od čuvenog kairskog šejha hfz. Muhammeda Metaweea.

Inače, šejh dr. kurra’ hfz. Muhammed Metawee El-Masri, pred kojim je učio hafiz Haris-ef., dugogodišnji imam u Islamskom centru Monticello – New York, ujedno jedan je od najstručnijih i najboljih učača Kur’ana u Sjedinjenim Američkim Državama, doktor nauka i vlasnik je nekoliko idžaza od poznatih kairskih šejhova i autoriteta za Kur’an sa senedom do Allahovog Poslanika Muhammeda a.s.

Podsjećamo da je dr. Haris Hadžić pored hfz. Rešada Dautovića, istu idžazu ranije dao (04. aprila 2021.), i svršeniku Islamskog univerziteta u Medini – hfz. Seidu Klici iz Rožaja, koji je također, pred njim završio hifz kao jedan od njegovih najboljih kandidata.

Hfz. Rešad Dautović, hfz. Seid Klica i njima slični, lijep su i poučan primjer drugima da nikad nije kasno odlučiti se za učenje hifza i za usavršavanje u Kira’etu i tedžvidu, te da Allah Uzvišeni pomaže svakome ko se iskrena nijjeta i čista srca uputi putem učenja hifza Kur’ana, pravilno rasporedivši svoje vrijeme i obaveze, za svoju porodicu, posao, ali posebno odvojiti vrijeme za ibadet Allahu, s.w.t., sticanje znanja i za lično usavršavanje. Ova dva vrijedna hafiza, poznata po lijepom ahlaku i skromnosti, pored svih svakodnevnih obaveza u porodici i na poslu nalazili su vremena za učenje Allahove dž.š. Knjige pred svojim muhaffizom.

Kako smo obaviješteni, hfz. Rešad i pored dosadašnjih briljantnih uspjeha, pri kraju je da okonča svoje školovanje na master studijama na FIS-u u Novom Pazaru, inšallah.

Koliko nam je poznato, prije hfz. Rešada, u Gusinju je živio i radio samo još jedan hafiz – hfz. Mehmed-ef. Laličić, koji je bio sreski muftija 10 godina, a preselio je 1935. godine.

Ovom nesvakidašnjem događaju u Vezirovoj džamiji u Gusinju prisustvovao je veliki broj džematlija, među kojima je bio i naš poznati vakif hadži Ago Koljenović, predsjednik Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku.

Molimo Allaha Uzvišenoga da ukabuli uloženi trud hfz. Rešadu Dautoviću i da mu pomogne da čuva svoj hifz, te da od njegovog hifza i ove idžaze imaju koristi svi mu’mini u Gusinju, Sandžaku i šire. Amin.
Mubarek olsun i ovaj uspjeh – idžazu hfz. Rešadu Dautoviću i njegovoj porodici, muhaffizu, a posebno Gusinju gdje hfz. Rešad živi, i svim vjernicima u Sandžaku i dijaspori. (M. E.)

Izvod iz biografije hfz. Rešada Dautovića

Rešad ef. je rođen 15. 06. 1985. godine. Završio je medresu “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru 2004.godine. Nakon medrese upisuje Fakultet islamskih nauka u Maroku koji završava 2009. godine. Nakon povratka sa osnovnih studija 2009. god., preuzima funkciju imama Vezirove džamije u Gusinju, koju i danas uspješno obavlja. Pored toga, istovremeno obavlja i funkciju Glavnog imama MIZ Gusinje. Hfz. Rešad je jedno vrijeme bio i profesor Kiraeta u medresi “Mehmed Fatih” u Podgorici. Oženjen je i otac troje djece.

 

 

Izvor u cjelosti: Bosnjaci.net

O nama admin

Check Also

HFZ BUGARI ODRŽAO DŽUMU U DIVANU

HFZ BUGARI ODRŽAO DŽUMU U DIVANU U prepunom edukativnom centru Divan, hutbu je kazivao hfz …

Leave a Reply

Your email address will not be published.