Dec 2, 2022

Medresu ću pamtiti i po mom omiljenom profesoru

Medresu ću pamtiti i po mom omiljenom profesoru…

Krupnim korakom, izrazito jakim stasom pružao je korake duž ogromnih hodnika koji su isprepletali zgradu ionako razdvojenu u dva dijela.
Gordo a ujedno i ponizno prolazio je pored nas, govoreći tihim tonom ili samo spuštanjem glave, spustajući desnu šaku na predjelu srca odajući nam mir.
Ono što vidiš u ljudima je tvoje, a ono što oni vide u vama to njima pripada. On iz čijeg vedrog lica bliješti nur, iz čijeg glasa se osjeća ljubav prema Bogu a zatim i Božijim stvorenjima (nama). Čovjek koji na testu uči ilahije govoreći; “Znam da vam je lakše”, čovjek od kojeg se uči ne samo na riječima već i na postupcima.
Znam, i onda kada napustim školske klupe rado ću se prisjećati njegovih mudrih izreka, riječi, predavanja koja je bez imalo želje da nešto sačuva za sebe ispričao nama.
Ilahija koje smo prvi put čule, tek zapisane u njegovim bilješkama.
Momenat koji je definitivno ovjekovječio moje sjećanje na njega jeste kada mi je na času tražio da otpjevam pjesmu Hanke Paldum, a zatim je pozvao nju da bi ona čula. Naše stalno nadmetanje na kraju časa ko će da prouči ilahiju, i njegova briga koju iskazuje kada me sretne na hodniku medrese pitajući me; ” Gdje je tvoj zaljubljeni telefon, Alma?”.
Tako je u životu, neke ljude sretneš jednom ili nijednom a prema njima osjećaš poštovanje i ljubav. Voljela sam njegova djela, knjige, ilahije i često čitala njegovu biografiju koja se svaki dan mogla dopunjavati uspjesima koje niže.
Srce naklono Allahu i Poslaniku, a.s.,  koje širi ljubav brzo se uvrzlo u srca svih nas koji činimo medresu. Onda kada se kod nas pojavio ne samo kao uzor već i kao profesor obradovao je sve nas.
Radujem se svakom času sa njim, i baš nikada ne osjetim monotonost. I tada, kada iza mene bude more novih dešavanja ako mi se desi da zaboravim na medresu sjećajući se njega, vratit ću sve uspomene.
Čuvajmo ljude, uspomene, šanse…

Profesor Sulejman Bugari…

 

Za CERK piše: Alma Taraniš

Fotografije (dron CERK)

 

O nama admin

Check Also

Prijevod Kur’ana Nurka Karamana- Edin Smailović

Prijevod Kur’ana Nurka Karamana ,,Olakšavajte a ne otežavajte” Muhamed a.s. Iskreno, dvoumio sam se da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.