Sep 27, 2023

U Rožajama u srijedu veče održana je tribina: “Kur’an časni, Božija riječ i tolerancija”

U maloj sali Centra za kulturu u Rožajama u srijedu veče održana je tribina: “Kur’an časni, Božija riječ i tolerancija”.

Organizatori tribune su bili Mežlis Islamske zajednice Rožaje i udruženje Spiritualni inicijator.
Na tribini su govorili Milo Šćekić i mr. hfz. Bajram Dizdarević.

Pozdravnom riječju, u svojstvu domaćina, obratio se glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rožaje Rejhan ef. Hot.

“Ako budemo zaokupljeniji sa veličanjem Boga i činjenjem dobra zarad samoga dobra, bićemo sve više u miru sa sobom i sa drugima. Međureligijski dijalog je čvrst most iznad strme i duboke provalije. On je kao drvo, osnova ovog društva, a svi zajedno moramo dati sve od sebe da njegove grane budu sve veće i zelenije”, istakao je moderator tribine Džemal Dacić.

Prvi govornik je bio Milo Šćekić, koji je između ostalog rekao: “Tolerancijom, strpljivošću i ljubavlju od polemike ka dijalogu. Pozivajući se na duhovnost velikih Bogotražitelja koji su posvjedočili da ukoliko se postaramo da upoznamo sami sebe nećemo imati potrebe da osuđujemo druge, trudimo se nadilaziti sve komplekse, predrasude, stereotipe i naslijeđena vjerovanja. Zajedno sa ljudima koji su na istom fonu i motivisani istovjetnim potrebama, održali smo tribinu poslije koje će svi dobronamjerni ljudi, sudionici iste, osjetiti obilje Božije različitosti u stvaranju, koje zapravo i čini punoću i bogastvo ovoga svijeta. “Svaki je, pa i najmanji narod, neponovljivi trag Božije zamisli.”

Mr. hfz. Bajram Dizdarević je istakao da je multikulturalizam i religijski pluralizam muslimanima imanentan, te da je sav kur’anski duh inkluzivnoga karaktera. Takođe, skrenuo je pažnju na razumijevanje religioznosti, koja se suštinski proteže na sve životne aspekte, pri čemu je ne bismo smjeli svoditi isključivo na obredoslovlje. Na kraju je istakao da je odgojna dimenzija srž sveukupnog intelektualnog narastanja, te da je riječ o istinski proživljenom znanju koje iznutra procuruje, a koje naposlijetku izvanjski kontekst obujmljuje.

Šćekić i hafiz Dizdarević su u nadahnutim besjedama poslali poruke razumijevanja različitosti, tolerancije i prijateljstva među ljudima bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

“U tišini i hladu naše duhovne oaze, nađimo mir sa Bogom. A plodove tog mira neka osjete svi ljudi na kugli zemaljskoj. Naravno, i oni kojine pripadaju našoj vjeri i našoj tradiciji. Neka snaga naše vjere učini prostranim naša prsa da mogu da prihvate cijelu Planetu, da volimo sve ljude, da volimo cijeli svijet… Kada legnemo u svoju postelju, da nemamo ni trunku zlobe prema bilo kome. Naš duhovni učitelj nas uči tim vrijednostima”, bila je poruka moderatora na kraju tribine.

 

portal CERK.

O nama admin

Check Also

ZAKIR NAIK OTKRIO: “Evo zašto žene ne mogu imati više muževa..”

ZAKIR NAIK OTKRIO: “Evo zašto žene ne mogu imati više muževa..” Zakir Naik: Dopustite mi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.