Dec 10, 2023

NVO “EKVIVALENT” DONIRALA 3D MAKETU OSMANAGIĆA DŽAMIJE ZA OSOBE SA OŠTEĆENJEM VIDA

NVO “EKVIVALENT” DONIRALA 3D MAKETU OSMANAGIĆA DŽAMIJE ZA OSOBE SA OŠTEĆENJEM VIDA

Nevladina organizacija Ekvivalent sprovodi projekat pod nazivom ,,Turistička ponuda Crne Gore kroz 3D štampu”, koji je finansijski podržan od strane Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Ispred Medžlisa Islamske zajednice Podgorica goste je dočekao imam Osmanagića Džamije Ismail ef. Dacić koji se zahvalio na poklonu i upoznao ih sa istorijatom džamije kao i svakodnevnim aktivnostima.

Zahvaljujući ovom projektu kreirana je inovativna turistička ponuda Crne Gore u vidu 3D štampe određenih atraktivnih prirodnih i društvenih turističkih faktora, koje će osobe sa oštećenjem vida moći da dožive putem dodira.

Projekat ima za cilj unapređenje pristupačnosti turističke ponude za lica sa invaliditetom, ali i njihovog svakodnevnog funkcionisanja.
Ovaj projekat ne podrazumijeva samo strane turiste sa invaliditetom, već i domicilno stanovništvo koje ima oštećenje vida.

3D štampa zasnovana je na savremenim tehnologijama, uz primjenu modernog dizajna koji predstavlja vjerodostojni prikaz određenog sadržaja i pritom je dugoročnog karaktera.

Kompanija 3D Platforma iz Podgorice je izradila sve 3D makete od biorazgradive plastike koja je u potpunosti eco-friendly i koja se može reciklirati.

Na početku implementacije sprovedena je analiza pristupačnih znamenitosti i izrađen je plan izrade i postavke 3D maketa.

U skladu sa planom projekta džamija Osmanagića je prepoznata kao dio turističke ponude glavnog grada, ali i važan aspekt svakodnevnog života lokalaca.
U samoj džamiji je postavljena 3D maketa, kao dio redovnog koncepta njenog sadržaja i predata u vlasništvu i na odgovornost džamiji.

O nama admin

Check Also

FIJASKO BOŠNJAČKE POLITIKE

FIJASKO BOŠNJAČKE POLITIKE Nakon cirkusa koje su nam u posljednje vrijeme priredili brojni političari i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.