Feb 9, 2023

U džamiji na Karabuškom Polju održano veče Kur’ana

U džamiji na Karabuškom Polju održano veče Kur’ana

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzi i džematskog odbora sinoć je u džamiji na Karabuškom polju održano veče Kur’ana.

Džematski odbor i imam Alen ef. Hasić su se potrudili da gostima prirede izvanredan događaj u kojem će učešće uzeti naši poznati učači Kur’ana.

U uvodnom dijelu programa domaćin, imam džamije Alen ef. Hasić je kazao da ovaj događaj ima za cilj oživjeti naše druženje sa Kur’anom, te da ne zaboravimo poruke koje su nam date, a koje nas svakodnevno opominju.

“Danas kada se ovi i slični događaji organiziraju izvan naših džamija, u raznim sportskim centrima i centrima za kulturu, mi smo željeli da oživimo i našu džamiju i da joj vratimo njenu prevashodnu ulogu. A njena uloga nije samo ono što se može podvesti na obavljanje namaza. Ona je i naša učionica, i mjesto našeg okupljanja, odgoja naše omladine, mjesto svih naših radosti i uspjeha.”, kazao je efendija Hasić.

U dijelu programa posvećenom učenju Kur’ana nastupili su: Rehman ef. Kačar, pomoćnik Reisa za Da’vu i obrazovanje, Amer ef. Dautović, imam iz Rožaja, Džihan ef. Hot, profesor u Medresi “Mehmed Fatih”.

Posebnu pažnju prisutnih privuklo je prisustvo specijalnog gosta za ovu priliku hafiza dr. Kenana Musića, profesora na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Hafiz Musić je u sklopu programa održao predavanje u kojem je istakao da “smo vrijedni onoliko koliko smo predani Kur’anu i uputi. A predani smo onoliko koliko imamo povjerenja u Boga”.

“Poslanik Zekerijja a.s. je u poznim godinama upućivao dovu Gospodaru da mu podari čestit porod. Nije gubio nadu u Allahovo određenje. I Gospodar mu dade čestitoga sina Jahja a.s. kada je bio već u devetoj deceniji svoga života. Sve ovo nam kazuje da nikada ne smijemo klonuti i izgubiti nadu i vjeru u Boga. I to je naš putokaz, uputa, poruka i pouka”, istakao je hfz. Kenan Musić.

Na samom kraju programa dovu je proučio savjetnik Reisa za omladinu Ismail ef. Dacić.

Programu su, pored gostiju prisustvovali i predstavnici Mešihata, Imami i profesori Medrese.

 

izvor: Radio Fatih

O nama admin

Check Also

Ah, lijepe ha(l)ve u Osmanagića džamiji

Ah, lijepe ha(l)ve u Osmanagića džamiji 26.01.2023. god. obilježavanjem početka učajluka u “noći želja”, najavljen …

Leave a Reply

Your email address will not be published.