Feb 9, 2023

25. MEMORIJALNI POHOD “SAFET – ĆAKO MAVRIĆ”

Hajla je planina koja svojom ljepotom privlači veliki broj planinara.  Početkom godine “PSK Hajla 2403 “ iz Rožaja, PK “Sandzak” iz Novog Pazara u saradnji sa LTO Rožaje organizuje memorijalni uspon na Hajlu čija je visina 2403 m.n.v., kao znak sjećanja na tragično izgubljen život poznatog alpiniste Safet Mavrića – Ćaka iz Novog Pazara, na Hajli 06.01.1997 god.

Njegovi rezultati su impresivni, pa je čak i nekoliko poznatih Himalajskih vrhova ispeo viših od 8000 m. Krasile su ga skromnost i velika ljubav prema planinama, a to je posebno iskazivao prema našoj ljepotici Hajli, na kojoj je imao bivak (malo sklonište), gdje je volio često da dolazi i čak povede sa njim i nekoliko djece gdje je brinuo o njima i učio ih da vole prirodu…

Jedan od najmasovnijih zimskih pohoda u regiji

Manifestacija je organizovana od 13-15 Januara, planinari su smješteni u planinarskom domu Grope i katunu Bandžov u kolibama. Dan uspona je Subota 14.  Jutro je prohladno, veoma gusta magla obavila je Hajlu, a preko 150 učesnika se priprema za uspon na vrh Hajle.

U ime organizatora predsjednik kluba”Hajla 2403”, Fevzija Kurtagića je poželio dobrodošlicu prisutnim, a predsjenica Planinarskog Saveza Crne Gore, Tatjana Ivanović je poželjela uspješan pohod i vedro vrijeme.

Planinare je predvodio Sanel Škrijelj.

Manifestaciju je otvorio podpredsjednik Opštine Ismet Kalač. Svi učesnici iz nekoliko država regije i mnogih klubova iz: Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Kosova, Slovenije i dr.

Učesnici iskazali su zadovoljstvo ljepotama, ambijentom i gostoprimstvom. Sve je proteklo bezbijedno i odlično na zadovoljstvo svih učesnika.

Portal CERK

 

O nama admin

Check Also

Srednjovijekovni grad Avala i spomenik Neznanom junaku

ORIJENTALNO NASLJEĐE Srednjovijekovni grad Avala i spomenik Neznanom junaku Grad se nalazio na istoimenom brdu. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.