Feb 9, 2023

Erdogan: Bez poštivanja Turske i islama, nema podrške članstvu u NATO

Ukoliko ne poštujete Tursku i ne pokazujete poštovanje prema vjerovanju muslimana, nećete dobiti našu podršku u vezi s NATO-om, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Osudivši subotnje spaljivanje Kur’ana u Stockholmu, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je Švedskoj da neće dobiti podršku za članstvo u NATO-u ako ne poštuje Tursku i ne pokazuje poštovanje prema islamu.

Turski predsjednik Erdogan predsjedavao je današnjom sjednicom Kabineta u Ankari, a potom u obraćanju naciji kazao da je raspravom utvrđeno da je nedjelja, 14. maj 2023. godine, najbolji datum za održavanje ovogodišnjih izbora u Turskoj. “Ukoliko parlament ne bude imao dovoljnu većinu za to, iskoristit ću predsjedničke ovlasti i donijeti odluke da se izbori održe na taj datum“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao da na međunarodnoj sceni posljednjih dana posebnu pažnju pridaje pitanju dešavanjima u Švedskoj u kojoj se u subotu uz policijsko odobrenje dogodio skup na kojem je spaljen Kur’an. Erdogan je oštro osudio spaljivanje Kur’ana u Švedskoj i poručio da niko nema slobodu vrijeđati vjeru muslimana ili drugih religija.

“Taj ružni čin u Švedskoj je uvreda za sve koji poštuju temeljna prava i slobode ljudi, a posebno za muslimane“, kazao je Erdogan.

Podsjetivši da se incident dogodio ispred turske ambasade u Stockholmu, Erdogan je poručio da oni koji su omogućili takvo nešto, ne mogu očekivati dobru volju Turske po pitanju švedskog zahtjeva za članstvo u NATO-u.

“Ukoliko ne poštujete Tursku i ne pokazujete poštovanje prema vjerovanju muslimana, nećete dobiti našu podršku u vezi s NATO-om“, poručio je Erdogan. Turski predsjednik Erdogan je i ovom prilikom osudio blagonaklonost švedskih vlasti spram aktivnosti terorističkih i antiislamskih grupa, što je i bio glavni prigovor Turske na zahtjev za prijem Švedske u NATO.

“Ukoliko toliko vole pripadnike terorističkih organizacija i antiislamiste, predlažemo im da i nacionalnu odbranu predaju njima u ruke“, poručio je Erdogan.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je u subotu primjerak Kur’ana ispred turske ambasade u Štokholmu. Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije tokom spaljivanja svete islamske knjige.

 

Izvor: Agencije

O nama admin

Check Also

Istraživački centar Evropske komisije: Suša kakvu Evropa nije vidjela 500 godina

Evropa se ovog ljeta suočava sa vjerovatno najvećom sušom u posljednjih 500 godina, saopštio je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.