Mar 26, 2023

Ah, lijepe ha(l)ve u Osmanagića džamiji

Ah, lijepe ha(l)ve u Osmanagića džamiji

26.01.2023. god. obilježavanjem početka učajluka u “noći želja”, najavljen najveći sajam dobrih djela za vjerničke duše. Poslanik, alejhi selam, učio bi sljedeću dovu na ulasku mjeseca redžeba, koji je ujedno jedan od svetih mjeseci (ešhuru’l-hurum), te se na taj način pripremao za ramazan:

“Allahu moj, daj nam berićeta u redžebu i ša’banu i dovedi nas ramazanu.”

Program je započeo, kako i doliči, učenjem najčasnijeg govora – Kur’ana. Učači su bili musafir ataše za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske dr. Bahattin Akbaş, zatim naši vrijedni imami: Alen-ef. Hasić, mr. Murat-ef. Altuntaš, Elsan-ef. Kalač, Selim-ef. Dautović, dok je dovu proučio Džemal-ef. Dacić.

Riječ zahvale uputio je, Ismail-ef. Dacić, imam i hatib Osmanagića džamije, koji se zahvalio musafirima, kolegama i džematu na odazivu na jedno ovakvo vjerničko druženje i pozvao vjernike da uzmu aktivno učešće u sve vjerske aktivnosti koje medžlis i naš džemat organizuju.

Program je nastavljen prigodnim v’azu nasihatom. Va’iz Džihan-ef. Hot, govoreći o učajlucima kao najbitnijem tromjesečju u vjerničkom kalendaru, pocrtao je da na kraju ovog tromjesečja dolazi ramazanski ispit, koji treba položiti, jer ramazan dolazi kao gost ali zasigurno odlazi kao svjedok za ili protiv nas. Pozvao je prisutne vjernike i vjernice da naprave sebi program rada u ovom tromjesečju, ne bi li postigli što bolje rezultate na ispitu. ‘Ustrajnost u tevbi – pokajanju, ostavljanje prazne besjede i ogovaranja i učenje i izučavanja Kur’ana, možda su od bitnijih segmenata našeg života koji trebaju unapređenje’, pocrtano je u predavanju.

Posebnu čar programu dale su ilahije i kaside koje su proučili naši džematilje, Anel Medunjanin, Mirza Škrijelj ali i efendije Alen Hasić i dr. Bahattin Akbaş. Da tradicija krunisanja “noći kandilja” halvom ni ove noći ne bude izostavljena, potrudili su se vrijedni džematilje i džematlijke. Uzvišeni Allah je htio da se želje vjerničkih duša podudare ove noći, tako da je hal i hava u Osmanagića džamiji mirisala na halvu ali imala slatkoću hodžine halve, čiji je recept ostao misterija za naše džematlije.

Portal CERK

O nama admin

Check Also

MIZ TUZI: OBILJEŽENA PETA GODINA OTVORENJA DŽAMIJE U ŠIPČANIKU

OBILJEŽENA PETA GODINA OTVORENJA DŽAMIJE U ŠIPČANIKU 9. mart u šipčaničkom džematu tradicionalno se obilježava …

Leave a Reply

Your email address will not be published.