Mar 26, 2023

Naš hidžab je naš mir

Juče, 1. februara, u povodu Svjetskog dana hidžaba, odgajateljice su u suradnji s učenicama organizirale prigodan program za ovu priliku.

Poruka ovog programa je bila da žene imaju vrijednosti, vještine i sposobnosti, te ni na koji način ne smiju imati predrasude o svom izgledu.
Prof. Sahiba Goga Dacić je održala predavanje na temu: “Naš hidžab je naš mir”, koja je između ostalog rekla: “Žena je u islamu vrednija od dijamanta. Islam cijeni ženu i uzdiže je na najviši moralni stepen.

Lijepo je biti u islamu, još je ljepše biti s imanom, ali najljepše je biti još u hidžabu.
Žene sa maramom su 24 sata pokorne svome Stvoritelju, 24 sata imaju nagradu od Gospodara. Hidžab je za vas privilegija i nešto što će vas izgraditi u mnogim aspektima vašeg života. Marama vas nikad neće ometati u životu jer će vam biti zastita i doživjećete je kao dio vašeg života. To je vaš identitet, vaš ponos i dika. Osjećaj za vjeru treba da nas pokreće. Jer svi imamo potrebu za duhovnom hranom. Baš kao što hranimo mozak znanjem, tijelo s hranom i pićem, duša također treba hranu i takva je vjera za dušu.

Nošenje hidžaba budi dušu i ispunjava je zadovoljstvom. Put sa iskrenim nijetom vodi do uspjeha i napredaka. Marama nije smetnja nego inspiracija, nije sila nego ljubav, nije tuga nego radost, nije zaostalost nego napredak. Hidžab je nešto mnogo više od krpice na glavi. Hidzab je naš identitet. Naš hidžab je naš stil, naš mir, naša čednost i naša čistoća. Hidžab se ne nosi, hidžab se živi.”
Moderator na skupu je bila prof. Vaida Đoković.
Na kraju su profesorice podijelile simbolične poklone djevojkama koje nose marame s ciljem podsjećanja i obilježavanja ovog dana.

O nama admin

Check Also

Rejhan ef. Hot održao predavanje u Plavu 

Rejhan ef. Hot održao predavanje u Plavu Na poziv Medžlisa Islamske zajednice Plav, 17.03.2023. godine, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.