Mar 26, 2023

Srednjovijekovni grad Avala i spomenik Neznanom junaku

ORIJENTALNO NASLJEĐE
Srednjovijekovni grad Avala i spomenik Neznanom junaku

Grad se nalazio na istoimenom brdu. Srbi su ga zvali Žrnov, a Turci su mu dali ime Avala (arapski prepreka ili pregrada).

Poslednji oblik su mu dali Osmanlije 1442 i 1458. Bio je sagrađen od kamena i opasan širokim zemljanim rovom. Najstariji, centralni dio , bio je na najvišoj tački brda, i imao pravilan izdužen oblik sa po jednom cilindričnom kulom na istočnoj, južnoj i zapadnoj strani, sa severne, najlakše pristupačne strane, bila je najveća branič–kula, otvorena prema unutrašnjosti grada. Napušten i u ruševinama od XVIII. v., grad je 1934 sravnjen sa zemljom i raznesen, da bi na njegovom mjestu bio postavljen spomenik Neznanom junaku.

Poslije Prvog svjetskog rata pronađen je grob jednog nepoznatog vojnika. Pokrenuta je akcija da se tom vojniku podigne spomenik, i narod je sopstvenim sredstvima i radnom snagom podigao taj spomenik 1922. „Da su se u Prvom svetskom ratu u sklopu srpske vojske u borbama protiv austrougarske vojske hrabro borili i u tim borbama poginuli mnogi Bošnjaci iz Sandžaka. U odbrani Beograda u borbi na Avali u puku majora Gavrilovića poginuo je Sulejman Balić koji je sahranjen na mjesto koje se sada zove grob Neznanog junaka”.

Piše: Mensur Zukorlić

 

O nama admin

Check Also

Hafiz Bugari održao predavanje u EC Divan

U Edukativnom centru Divan na Starom aerodromu ugostili smo uvazenog hafiza Sulejmana Bugarija. Uvaženi hafiz …

Leave a Reply

Your email address will not be published.