Sep 27, 2023

Crnogorski spasioci otputovali za Tursku

U Tursku su večeras otputovala 23 pripadnika crnogorskog tima za traganje i spašavanje kako bi toj zemlji pomogli u cilju saniranja posljedica razornog zemljotresa. Oni će za početak otputovati u grad Adan, jer je tamo formiran krizni štab. Onda će po potrebi biti upućivani u ugrožena područja.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić izrazio je poštovanje članovima tima koji pred sobom imaju zahtjevan ali human zadatak.

<<<Adžić: Ne sumnjam da će spasioci pokazati hrabrost i potvrditi da Crna Gora stoji uz prijateljski narod Turske<<<

“Ne sumnjam da ćete i ovaj put pokazati svoju obučenost i hrabrost i na ovaj način potvrditi da Crna Gora stoji uz prijateljski narod Turske”, naveo je Adžić.

Ambasador Turske u Crnoj Gori je zahvalio timu ali i svima onima koji u ovim teškim trenucima iskazuju solidarnost što predstavlja utjehu u ovoj velikoj tragediji.

Osim njih, još 50 vatrogasaca spasilaca iz više crnogorskih opština otputovaće u Tursku kako bi pružili pomoć nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

Takođe, Crveni krst Crne Gore je otvorio žiro račun za prikupljanje pomoći za stanovništvo pogođeno katastrofalnim zemljotresom u Turskoj i Siriji. Broj žiro računa putem kojeg građani mogu uplatiti sredstva je 520-5188-31 kod Hipotekarne banke.Crveni krst Crne Gore je pokrenuo i aktivaciju sms broja 15888 kod sva tri operatera putem kojeg će građani moći donirati određena sredstva.

“Ovaj broj će uskoro biti aktivan kod sva tri operatera – Telekom, One i M-tel, a već od danas za korisnike telefonskih usluga Telekoma. Cijena slanja jedne sms poruke iznosi 1 euro”, navodi CKCG.

U glavnom gradu Crne Gore održava se akcija prikupljanja pomoći za građane te zemlje. Akciju je organizovala Ambasada Turske u Crnoj Gori, koja je ujedno obezbijedila i vozila koja će doniranu pomoć prenijeti turskim državljanima. Opširnije na CDM-u.

Podsjećamo, broj poginulih u razornim zemljotresima jačine 7,8 i 7,7 stepeni koji su pogodili jugoistočnu Tursku, blizu grada Gaziantepa, i sjeverni dio Sirije prešao je 5.000.

Potresi su za sobom ostavili hiljade povrijeđenih, a u zemljotresima su sravnjeni sa zemljom čitavi stambeni blokovi.

Spašeno je najmanje 8.000 ljudi ispod ruševina u Turskoj, saopštili su tamošnji zvaničnici.

S.Đ. portal CDM

O nama admin

Check Also

Istraživački centar Evropske komisije: Suša kakvu Evropa nije vidjela 500 godina

Evropa se ovog ljeta suočava sa vjerovatno najvećom sušom u posljednjih 500 godina, saopštio je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.