Mar 26, 2023

Održana promocija knjige “Arhaika Bihora-jezički ethos za čovjekov logos”

Održana promocija knjige “Arhaika Bihora-jezički ethos za čovjekov logos”

Dana, 27. februara, u zgradi Mešihata Islamske zajednice održana je promocija knjige “Arhaika Bihora; jezički ethos za čovjekov logos”, autora mr Eska Muratovića.

O ovoj monografiji i njenim vrednosno-naučnim i filozofsko-stručnim dometima govoriti iz svoje naučne perspektive i stručnog sagledavanja, prof. dr. Draško Došljak, vanredni profesor na Filoloskom fakultetu u Nikšiću, prof. dr. Edin Jašarović, vanredni profesor i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, mr. Željko Rutović, istaknuti kulturolog i publicista i autor ove publikacije mr. Esko Muratović.

Medijator promocije je bio Džemal ef. Dacić.

Prof.dr. Draško Došljak je između ostalog rekao: “Rukopis mr. Eska Muratovića “ARHAIKA BIHORA: jezički ethos za čovjekov logos” čine četiri cjeline: O svjetovno-ethosnim izvorištima bihorskog jezika, Ka razumijevanju jezičkog ethosa i ethosa obzirnosti i

sabura, O ethosnim izvorištima bihorskog jezika i Mali rječnik bihorizama.

Ovo je prva monografska obrada Bihora koja tretira naslovnu tematiku. Bihor je geografska regija na sjeveroistoku Crne Gore i obuhvata teritoriju

opštine Petnjica i dio teritorije Bijelog Polja. Ime je dobila po Bihoru, bivšem srednjovjekovnom gradu čiji se ostaci nalaze na teritoriji opštine Petnjica.”

Prof.dr. Edin Jašarović je istakao: “Transdisciplinarna rasprava Eska Muratovića, “ARHAIKA BIHORA: jezički ethos Za čovjekov logos” po svojoj namjeri predstavlja kriticko-refleksivnu i analitičko-deskriptivnu studiju etike koja je pohranjena i koja i dalje živi u živopisnim krajolicima bihorskog jezika i čovjeka. Po svom karakteru istraživačkog postupka ova višedimenzionalna i etičko-antropološka studija želi dubinski istražiti postojeće društvene obrasce čiji arhaični korijeni obitavaju u jeziku, ali i u svakodnevnom praksisu kojim suštinski i dalje upravljaju dijalektološko-leksičke posebnosti ovog kraja.”

Mr. Željko Rutović, kulturolog i publiciata je u svom obraćanju istakao: “Esko Muratović, slobodni mislioc, filozof, pedagog, edukator i idejni motivator snaženja percepcije civilizacijskih prostora zaštite svekolike

baštine zavičaja kom istinski pripada, prirodno je da je svoju misao, znanje, koncept i istraživački metod pozicionirao prema tom arhe Bihora, prema tom jeziku naslaga vjekova čije škrinje se prepoznaju kao nepobitni dokazi trajanja i vječnog traganja za izvorima utemeljenosti identitetske spoznaje. A ko to bolje od jezika pamti? Zato nam Esko zbori, čuva i prenosi da je jezički ethos onaj koji traje, slobodu misli i duh slobodnima daje.”

O nama admin

Check Also

Hafiz Bugari održao predavanje u EC Divan

U Edukativnom centru Divan na Starom aerodromu ugostili smo uvazenog hafiza Sulejmana Bugarija. Uvaženi hafiz …

Leave a Reply

Your email address will not be published.