Mar 26, 2023

MIZ TUZI: OBILJEŽENA PETA GODINA OTVORENJA DŽAMIJE U ŠIPČANIKU

OBILJEŽENA PETA GODINA OTVORENJA DŽAMIJE U ŠIPČANIKU

9. mart u šipčaničkom džematu tradicionalno se obilježava kao dan otvorenja džamije. Ove godine taj džemat obilježio je 5 godina od otvorenja džamije.

Džematskom druženju organizovanom tim povodom, pored džematlija iz svih džemata MIZ Tuzi, prisustvovali su brojni imami i službenici Islamske zajednice u Crnoj Gori. Prisutnima su se obratili pomoćnik reisa za da’vu i obrazovanje, Rahman ef. Kačar, glavni imam u Tuzima, Isljam ef. Pepić, te imam džamije u Šipčaniku, Amer ef. Šukurica. Govoreći o blagodatima postojanja mjesta vjerskih okupljanja, dotični predavači su sve prisutne podsjetili na blagodati slobode koje svakodnevnim ispunjavanjem vjerskih dužnosti imamo priliku sticati.

Džematsko druženje obogatili su i polaznici mekteba ove džamije učenjem ilahija, kasida, recitacija i kur’anskih sura i time posvjedočili da se u ovom naselju vodi aktivan vjerski život pod rukovodstvom mualima Azre Mehremić Pepić i Enise Pepić, njegujući islamske vrijednosti od najranije dobi.

Mualima ovog džemata, Azra Mehremić Pepić, uručila je poklone mekteblijama kao i džematlijkama koje su imale priliku izučavati arapska slova sa mualimom.
Džematsko druženje nastavljeno je prigodnim koktelom koji je pripremio džemat ove džamije.

O nama admin

Check Also

U PLAVU OBILJEŽENA NOĆ ,,LEJLETU-L-BERAT”

U PLAVU OBILJEŽENA NOĆ ,,LEJLETU-L-BERAT” Profesorice i učenice Medrese ,,Mehmed Fatih” iz Podgorice i Rožaja …

Leave a Reply

Your email address will not be published.