Jun 2, 2023

ZANIMLJIVA UPOTREBA RIJEČI TESLIM

ZANIMLJIVA UPOTREBA RIJEČI TESLIM

Arhaika tuških porodica najbolje se čuvala u njihovom svakodnevnom jeziku korištenom u jednostavnim životnim situacijama. O njenoj očuvanosti, nažalost, kod današnjih generacija gotovo da nema govora. Jezik đedova i baba nije ,,in”.

Međutim, da je potrebno duboko utonuti u mnogostrukost značenja svake riječi pokazuje sljedeći primjer. Riječ TESLIM se u tuškom (ne znam da li samo u tuškom) jezičkom bogatstvu upotrebljavala za označavanje stanja bolesti koje je vidljivo na onom ko je ,,bon”, te u većini slučajeva označava stanje pred samo ,,ispuštanje duše”: ,,TESLIM je, samo čekaju kad će”.

No, da izbor leksike za označavanje takvog stanja nije bez neke govori nam sljedeće: TESLIM u konvencionalnoj upotrebi muslimana označava predanost, zadovoljstvo Božijom odredbom, te semantička povezanost ove upotrebe i upotrebe ove riječi u tuškom kontekstu stoji u tijesnoj vezi, označavajući na kraju isto: bezrezevnu predanost Božijoj odredbi.
Često se ovaj oblik upotrebljava i uz šaljivi ton, naglašavajući pretjeranost i dramatiziranje onoga ko ima lakše simptome neke bolesti.

Ono što je sigurno jeste da nijedan odabir riječi u jeziku naših starih nije bez većeg uporišta. Vjerujući da im mnoge stvari nijesu bile dostupne kao današnjim generacijama neophodno je crpiti mudrosti iz svakog izvora koji se nudi.

 

Mensur Padović

O nama admin

Check Also

FIJASKO BOŠNJAČKE POLITIKE

FIJASKO BOŠNJAČKE POLITIKE Nakon cirkusa koje su nam u posljednje vrijeme priredili brojni političari i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.