Sep 27, 2023

Uređena prostorija za dnevni odmor mekteba Evlad u Tuzima

Uređena prostorija za dnevni odmor mekteba Evlad u Tuzima

Dnevni odmor u malom mektebu “Evlad” djeci će biti prilika za opuštanje, od dinamičnog vrtićkog prijepodneva. Odmor je predviđen nakon ručka.
U trajanju od otprilike pola sata djeca će se smjestiti u udoban položaj, fizički i psihicki se opuštajući, najčešće slušajući priču, učenje Kur’ana ili tihu relaksirajuću dječiju muziku.

Nakon toga, djeca koja su, očito imajući potrebu za
spavanjem, zaspala, nastavljaju sa spavanjem, dok ostala djeca imaju mogućnost bavljenja raznovrsnim mirnim aktivnostima koje potiču razvoj spoznaje, fine motorike, grafomotorike i sl.
Takode, djeca na taj način razvijaju i prosocijalna ponašanja, učeći se zadovoljavanju svojih
potreba (za aktivnošću) uz istovremeno uvažavanje potreba drugih (za smirivanjem i odmorom). Prostor je koncipiran tako da omogućava blagu zasjenjenost u dijelu za spavanje, te dovoljno svjetlosti, primjerenu ponudu za bavljenje aktivnostima u dijelu predviđenom za budnu djecu.

Djeci je potrebno dosta sna, koji često ne postižu tokom noći. Stoga je dnevni san za neku djecu neophodan. Benefeti spavanja tokom dana su brojni, od toga da obezbjeđuje prijeko potreban predah koji je od izuzetnog značaja za fizički i psihički razvoj djeteta, preko toga da sprečava premor i iscrpljenost kod djece koji često dovode do promjena u djetetovom raspoloženju, ali i odlažu san tokom noći, onemogućavajući djetetu da brzo i lako zaspi.

Zelimo se zahvaliti svim donatorima koji su dali svoj doprinos za uređenje ove prostorije, kompaniji FAF d.o.o. i fabrici namještaja Zanus iz Ulcinja, te ostalim donatorima koji su željeli da ostanu anonimni.
Mi nastavljamo sa dodatnim uređenjem našeg malog mekteba. Svi oni koji žele da daju svoj doprinos za kvalitetniju ponudu u našem vrtiću su dobrodošli!

O nama admin

Check Also

FIJASKO BOŠNJAČKE POLITIKE

FIJASKO BOŠNJAČKE POLITIKE Nakon cirkusa koje su nam u posljednje vrijeme priredili brojni političari i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.