Sep 27, 2023

Gdje smo zakazali sa omladinom?

Konačno je vrijeme da se zabrane Zadruge, Parovi, razne emisije u kojima se promovišu likovi i djela bjelosvjetskih kriminalaca, a koji lagano postaju uzori današnjoj omladini.

Jutros je dječak, učenik sedmog razreda jedna osnovne škole u Beogradu, iz očevog pištolja usmrtio nekoliko svojih drugara, zaštitara škole i nastavnicu istorije.
Zašto?
Motiv za to sigurno nije mogao naći u biogradiji čovjeka po kojem njegova škola nosi ime, čuvenog novinara i učesnika NOB-a, Vladislava Ribnikara. Nije mogao ni naći u djelima Dobrice Erića, Alekse Šantića, Branka Radičević, Desanke Maksimović, Duška Radovića, Đure Jakšića i mnogih drugih sjajnih pjesnika. Nije mogao naći ni u crtanim filmovima Paje patka, Duška Dugouška, Mornar Popaja,…
Motive je našao u Zadrugama, Parovima, na TikTok,… tamo gdje su najokoreliji kriminalci glavne uloge, idoli omladine, uzori njihovog odrastanja i odgoja.

Omladina je stub današnjice, stub društva. Samo zdravim obrazovnim sistemima, ispravnim odgojem i iskrenim odnosom spram njih možemo postići uspjeh u njihovom odrastanju.

Odnos prema školi i nastavnicima mora biti kao odnos prema sopstvenom domu i roditeljima. Samo tako možemo dobiti obrazovanu i naučenu djecu.

Naš odnos prema djeci mora biti iskren, pošten, ravnopravan i iznad svega drugarski. Samo tako možemo odgojiti uzorite građane.

Odnos države prema školama i nastavnicima mora se ogledati u uzdizanju institucije škole i njenih kadrova na najviše stepene društva. Biti nastavnik je najplemenitiji posao i zadatak ovoga svijeta. I samo tako možemo za rezultat dobiti kvalitetne odgojno obrazovne institucije i lz kojih će izaći vrsni intelektualci.

Kriminalcima je mjesto u institucijama namijenjenim za njih. Ne nikako pred kamerama. Njihove životne priče ne treba da interesuju nikoga, ponajmanje mlade ljude. Kriminalac ne smije biti uzor nikome, niti njegova životna priča smije biti ideal nečijeg odgoja i odrastanja.

Samir ef. Kadribašić

O nama admin

Check Also

HUMANITARNO BAJRAMSKO VEČE

HUMANITARNO BAJRAMSKO VEČE Trećeg dana bajrama (nedjelja, 23.04.2023. godine), u velikoj sali Centra za kulturu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.